Valul 6 de COVID-19 în România. Alexandru Rafila a anunțat când ar putea fi atins vârful valului 6 și ce scenarii iau în calcul autoritățile: „Putem avea 10.000 de cazuri pe zi”

Autor: Amalia Georgescu

Valul 6 de coronavirus ar putea ajunge în România la finalul lunii iulie 

Sursa: PixaBay, canva.com

Valul 6 de COVID-19 ar putea ajunge în România în perioada imediat următoare, lucru confirmat și de creșterea numărului de îmbolnăviri în ultima săptămână. Ce recomandă Alexandru Rafila și când ar putea fi atins vârful valului 6 de COVID-19?

Ministerul Sănătății raportează săptămânal numărul de îmbolnăviri cu coronavirus și conform datelor oficiale, numărul de infectări s-a dublat comparativ cu săptămâna precedentă. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că valul 6 ar putea ajunge în România la final de iulie, motiv pentru care românii sunt sfătuiți să respecte normele de igienă și să poarte masca de protecție în spațiile aglomerate.

Când ar putea fi atins vârful valului 6 de COVID-19 în România? 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că autoritățile se așteaptă în perioada următoare la o creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus. Potrivit estimărilor, valul 6 de COVID-19 ar putea ajunge în România la final de iulie, iar vârful ar putea fi atins fie în perioada 7-10 august 2022, fie spre finalul lunii august și începutul lunii septembrie. Alexandru Rafila a subliniat că acestea sunt doar estimări și că numărul de infectări ar putea urca din nou până la 10,000 de cazuri noi pe zi. 

„Estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem posibilitatea unei predicții extrem de riguroase. Avem două scenarii. Vârful acestui mini-val sau val o să fie în jur de 7-10 august sau vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie cu 10 mii de cazuri pe zi. Rămâne de văzut dacă aceste cazuri se vor confirma. Prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi la sfârșitul lunii iulie.

Noi avem un decalaj față de Europa așa că un scenariu posibil va fi 14-18 august. Principala caracteristică a fost modificarea transmisibilității cu scăderea patologității.”, a spus Alexandru Rafila.

În valul 6, varianta dominantă este Omicron, iar vaccinurile existente la momentul actual nu asigură protecție. Din acest motiv, autoritățile le recomandă românilor să poarte masca în spațiile aglomerate, să se spele pe mâini și să se vaccineze în continuare. 

Deși în spitale, clinici şi cabinete medicale masca va deveni din nou obligatorie, măsura nu poate fi impusă în spațiile publice, având în vedere că România nu se mai află în stare de alertă sau de urgență.

„Nimeni nu impune nimic, sunt doar recomandări: Utilizarea măștii în spații închise și transport în comun, igiena mâinilor, autorităților ar trebui să igienizeze mijloacele de transport în comun periodic, aerisirea spațiilor, nu costă nimic, trebuie doar inițiativă și rigoare.

Vaccinarea este în continuare recomandată mai ales persoanelor vulnerabile. Așteptăm cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin vor reuși să valideze noul vaccin pentru coronavirus, să vedem o formă adaptată a vaccinului.”, a adăugat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Revin restricțiile în România?! Avocatul Gheorghe Piperea: Nu sunt deloc optimist

 

 

Bilanț coronavirus 27 iunie- 3 iulie 2022. Numărul cazurilor noi s-a dublat 

Bilanțul coronavirus pentru perioada 27 iunie-3 iulie 2022 arată că numărul celor care s-au infectat cu coronavirus s-a dublat comparativ cu săptămâna precedentă. Au fost raportate 7.726 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2. 

În spitalele din România se află internați 922 de pacienți, iar la ATI sunt 52 de persoane. Dintre cei 52 pacienți internați la ATI, 25 sunt nevaccinați.

Autoritățile au precizat că au fost raportate 16 decese în ultima săptămână, numărul total al celor care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului ajungând la 65.755 de persoane.

În săptămâna 27 iunie-3 iulie 2022 au fost prelucrate 18.076 teste RT-PCR și 56.678 teste rapide antigenice. 

Citeste si: OMS susține că numărul cazurilor de COVID-19 va crește în această vară. În România, numărul infectărilor a ajuns la 4.000