Valul de aer polar acaparează Europa! Statele afectate de fenomenele meteo extreme

Author: Diana Ghita
Actualizat: 08 ian 2024, 10:02

Ce țări au fost grav afectate de fenomenele extreme

Sursa: Unsplash

Valul de aer polar s-a răspândit peste tot în Europa. Țări precum Marea Britanie, Italia și Germania sunt puternic afectate de condițiile meteo extreme.

Nici state precum Slovenia și Cehia nu au fost ocolite de valul de aer polar, care își face simțită prezența prin fenomene severe în mare parte din Europa.

În ce state europene se resimte valul de aer polar

Pentru cei din Marea Britanie, care, în aceste momente, este foarte afectată de inundații, începutul de săptămână vine cu temperaturi foarte scăzute, resimțindu-se un ger năprasnic.

În acest sens, meteorologii au transmis că șoselele sunt înghețate, iar această avertizare va expira la ora locală 10:00.

Unul dintre statele puternic lovite de valul de aer polar este Germania. Atât orașele din sudul teritoriului, cât și cele din nord au fost acaparate de zăpadă, iar populația se pregătește pentru vremea extrem de rece, cu temperaturi de -20 de grade Celsius, care vor dura timp de câteva zile.

Într-o situație similară se află și cetățenii Italiei, orașele din zona de nord fiind îngropate sub nămeți. Cei din sudul teritoriului nu au scăpat, nici ei, de fenomenele meteo agresive. Acolo vântul atinge viteze de peste 120 de kilometri pe oră. 

Citește și: Zăpadă și temperaturi extreme. Valul polar se apropie de România. Care sunt previziunile meteorologilor pentru săptămâna viitoare

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Vremea agresivă pune în pericol viețile oamenilor

Vremea extremă a dus chiar și la pierderea de vieți omenești. În Alpii din Italia s-a produs o avalanșă de proporții, în care au murit doi turiști, în vârstă de 30 și 53 de ani. Unul dintre trupurile neînsuflețite a fost găsit într-un lac, iar celălalt a fost scos din troienele de zăpadă de către salvamontiști.

Valul de aer polar a ajuns și în Slovenia, unde cinci oameni au rămas blocați într-o peșteră din sud-vestul țării.

Este vorba despre peștera Krizna, unde s-a acumulat o cantitate foarte mare de apă, în urma ploilor din ultima vreme.

Însă, cei blocați au găsit rapid un loc uscat în care să se adăpostească, departe de porțiunile inundate. Deși echipajele de salvare le-au trimis acestora un cort încălzit, apă și alimente, salvarea lor este destul de dificilă, întrucât nivelul apei trebuie să scadă pentru ca salvatorii să-i scoată din peșteră pe cei 5 oameni.

Cehia este o altă țară afectată considerabil de vremea extremă, traficul fiind blocat din cauza zăpezii depuse pe drumuri. De asemenea, rafalele ajung la peste 70 de kilometri pe oră, iar ceața a acaparat Praga, unde nouă zboruri au fost anulate.

Citește și: Temperaturi extreme la început de 2024. România va fi lovită de un val de aer polar. Cum va fi vremea în următoarea perioadă