Valul de căldură aduce și primele restricții de consum în sudul țării: „Nu avem apă cred că de o lună, nu ne spălăm”

Autor: Andrei Costanda

Județul Dolj se confruntă cu restricții drastice de consum de apă din cauza valului extrem de căldură

Sursa: Știrile ProTV

Pe fondul temperaturilor ridicate și lipsei de precipitații, județul Dolj extinde restricțiile de consum de apă, afectând grav localnicii și producătorii agricoli.

Valul de căldură continuă să lovească sudul României, determinând autoritățile din județul Dolj să extindă restricțiile de consum de apă în localitățile Segarcea, Dăbuleni și Bechet, precum și în zona metropolitană a Craiovei.

Restricții de consum în Dolj

Situația devine critică, în condițiile în care numărul localităților unde apa este raționalizată s-a dublat față de luna trecută. Localnicii sunt nevoiți să facă stocuri de apă în bidoane de plastic pentru a-și acoperi nevoile zilnice.

Florica Georgescu, o localnică din Segarcea, a relatat dificultățile cu care se confruntă: „Nu avem apă cred că de o lună- două. Se oprește în fiecare dimineață și seara. Dă drumul seara, oprim apa și avem dimineața. Și dă seara drumul pe la 8-9, dimineața la 7 se dă drumul și o oprește pe la 9 așa”. Aceasta, ca mulți alți locuitori, și-a programat activitățile casnice în funcție de programul de furnizare a apei.

O altă localnică din Segarcea a adăugat: „Dacă te scoli de noapte apuci apă, dacă nu te scoli de noapte nu apuci apa. Oprim și noi în bidoane, ce să facem?! Într-o găleată că așa se oprește. Nu ne spălăm, ne spălăm dimineața, facem dușul, seara facem dușul și ne ajunge”. Lipsa apei obligă oamenii să se aprovizioneze de la fântânile care nu au secat încă, deși acestea sunt puține.

„Avem apă acolo, fântână cu ciutura și mai luăm apă de acolo. Nu îmi place mie apa cumpărată, îmi aduc copiii, dar nu îmi place”, a spus o altă localnică.

Citește și: „Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur la JO 2024. Sportivul român nu și-a putut stăpâni lacrimile

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta

Producătorii agricoli sunt afectați de valul de căldură

Problemele se extind și în piețele locale, unde producătorii agricoli se străduiesc să își protejeze marfa de căldura sufocantă. Fructele și legumele se ofilesc rapid, iar vânzătorii sunt nevoiți să își reducă programul de vânzare.

„Sunt 37 de grade afară, muncim până nu mai putem și nu ne folosim de nimic. Venim dimineață pe la 7, la 8 și pe la 12 când se pune căldura plecăm. Oamenii cumpără un kil, 2 și asta”, a declarat o vânzătoare.

O altă vânzătoare a explicat strategia lor pentru a evita pierderile majore: „Am avea pierderi foarte mari, dar noi nu avem pentru că aducem din bostan de la noi și ce nu e bun ducem acasă înapoi.

Seară vine cu mașina, aduc proaspăt și ce nu e bun duc acasă. Le ținem la umbră”. În aceste condiții, vânzătorii sunt constrânși să își limiteze prezența în piețe doar până la ora prânzului.

Situația din Dolj reflectă gravitatea valului de căldură care afectează sudul României, impunând restricții severe și provocând dificultăți majore pentru localnici și producători agricoli. Aceștia trebuie să se adapteze condițiilor extreme, în timp ce autoritățile caută soluții pentru a gestiona criza de apă.

Reportajul este realizat de Știrile ProTV.