Valul de căldură revine în România! Meteorologii au emis un cod galben de caniculă pentru jumătate din țară

Autor: Diana Ghita

Canicula se va resimți în 15 județe

Sursa: Pexels.com

Luni, 2 septembrie, 15 județe din România sunt vizate de un cod galben de caniculă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Regiunile afectate de codul galben de caniculă sunt: Maramureș, Crișana, Banat, vestul Transilvaniei, jumătatea de vest a Olteniei și nord-estul Moldovei. În aceste zone, temperaturile vor urca semnificativ și vor depăși cu 7 până la 10 grade valorile normale pentru începutul lunii septembrie.

Cu ce temperaturi vine codul galben de caniculă

Meteorologii avertizează că disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) este așteptat să atingă sau să depășească pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor oscila în general între 32 și 35 de grade Celsius, ceea ce va face ca atmosfera să fie deosebit de caldă, chiar caniculară în unele zone.

Pentru următoarele zile, ANM prognozează că vremea se va menține călduroasă în majoritatea regiunilor, cu o intensificare a caniculei în vestul și sud-vestul țării, în special în Oltenia, Banat și Crișana. În aceste regiuni, disconfortul termic va continua să crească, iar cerul va fi în mare parte variabil pe parcursul zilei.

Izolat, în zonele montane și în estul țării, sunt posibile ploi slabe de scurtă durată. Noaptea, cerul va deveni senin, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în sudul Moldovei și estul Munteniei.

Citește și: Locul din România unde turiștii se ascund de caniculă. Temperaturile nu ajung la 20 de grade!

Temperaturile maxime la nivel național se vor încadra între 29 și 35 de grade, iar cele minime între 12 și 23 de grade, cu valori mai scăzute, până la 8 grade, în depresiunile din estul Transilvaniei.

Presiunea atmosferică va fi ușor variabilă, menținându-se la valori relativ scăzute în sud și sud-est.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”

În zonele montane se preconizează averse și vânt

În București, vremea va fi, de asemenea, foarte caldă, cu temperaturi maxime de 32-33 de grade Celsius și minime între 16 și 19 grade. Cerul va rămâne variabil în timpul zilei și senin pe parcursul nopții, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Pe litoral, vremea se va încălzi, în comparație cu zilele anterioare, cu temperaturi maxime de 28-30 de grade Celsius.

Cerul va fi parțial noros, cu averse și descărcări electrice la începutul zilei, dar acestea se vor reduce treptat. Vântul va avea intensificări temporare pe timpul zilei. Temperaturile minime de pe litoral vor varia între 19 și 22 de grade, iar temperatura apei mării va oscila între 23 și 25 de grade.

Citește și: Urmează o toamnă sahariană! Cum va fi vremea în luna septembrie, în România! Meteorologii anunță temperaturi extreme

La munte, vremea va fi variabilă, cu posibile averse și descărcări electrice izolate în timpul zilei. Noaptea, cerul va deveni senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile vor fi în creștere față de ziua precedentă. Acestea asigură condiții favorabile pentru drumeții și activități în aer liber.

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.