Temperaturile prognozate vor atinge valori de 35- 37 de grade Celsius, ceea ce va produce un disconfort termic accentuat.
Cod galben și portocaliu de caniculă, valabile în ziua de 24 de iunie
Județele vizate de avertizarea cod portocaliu sunt: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov.
De asemenea, municipiul București se află sub aceeași avertizare. În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade Celsius, iar pe timpul nopții, valorile minime nu vor coborî sub 20 de grade, fenomen cunoscut drept noapte tropicală.
„Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București
În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală),” transmite ANM pe pagina de Facebook.
Valul de căldură nu afectează doar județele menționate anterior. Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru alte regiuni, unde se așteaptă temperaturi maxime între 33 și 35 de grade Celsius. Aceste regiuni includ: Banat, Nord-vestul și nordul Olteniei, Nordul Munteniei și zona continentală a Dobrogei.
În aceste zone, valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi ridicat.
Recomandări pentru populație
Având în vedere temperaturile extreme, autoritățile recomandă următoarele măsuri pentru a preveni problemele de sănătate cauzate de caniculă
- Evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00.
- Hidratarea adecvată prin consumul a minimum 2 litri de apă pe zi.
- Evitarea consumului de alcool și băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr.
- Purtarea de haine ușoare, de culoare deschisă și acoperirea capului.
- Utilizarea cremelor de protecție solară cu factor ridicat.
De asemenea, se recomandă ca persoanele vârstnice, copiii și cei cu afecțiuni medicale să fie supravegheați îndeaproape pentru a evita complicațiile cauzate de temperaturile ridicate.