Valul de ger extrem lovește România. Cum va fi vremea și cât vor arăta termometrele în această săptămână

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 22 ian 2024, 17:11

Un val de ger extrem va lovi România

Sursa: Pexels.com

România se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute, ajungând la -18 grade Celsius. Meteorologii anunță ninsori abundente în toată țara.

Țara noastră traversează momente de ger intens după ninsorile abundente care au acoperit România în weekend. În București, luni dimineață, termometrele au atins impresionanta cifră de -11 grade Celsius, marcând astfel cea mai geroasă dimineață din Capitală din ultimii ani. 

Meteorologii anunță ger extrem în România

Meteorologul Romica Jurcă a furnizat informații cu privire la durata previzibilă a valului de ger care a cuprins România. Aceasta a subliniat că temperaturile înregistrate în termometre sunt considerate normale pentru această perioadă a anului, respingând orice caracterizare a condițiilor meteorologice ca fiind excepționale.

Aceasta a menționat că valul de ger ar putea persista pentru încă câteva zile, impunând necesitatea de a rămâne vigilenți în fața temperaturilor extrem de scăzute.

”Ianuarie este luna lui Gerar și practic, ceea ce se întâmplă acum afară este cât se poate de normal. Având în vedere că a și nins, a pătruns un aer mai rece, apoi gerul s-a degajat. Cât despre temperaturile din Capitală, m-am uitat pe statistica din ultimii ani și am ajuns la concluzia că 2017 a fost cu foarte mult ger.

Atunci, au fost în ianuarie, valori mult mai coborâte, au fost -18, -19 grade Celsius în Capitală și câte o săptămână de ger”
, a spus Romica Jurcă, potrivit RomâniaTV.net.

Citește și: Prognoza meteo pentru ziua de marți, 23 ianuarie 2024: ANM anunță temperaturi scăzute, cu ninsori în partea de nord a țării

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Romica Jurcă a comunicat faptul că temperaturile vor înregistra valori extrem de scăzute și marți dimineață. Aceasta a menționat că, în continuare, se vor înregistra condiții de ger în anumite zone ale Olteniei, Munteniei, precum și în partea de sud și est a Transilvaniei. Cu toate acestea, în vestul, centrul și nordul țării, cerul se va închide, iar acest fenomen va duce la estomparea radiației nocturne. J

Meteorologii au indicat că temperaturi maxime negative sunt anticipate astăzi, 22 ianuarie, în sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei, în special în zonele afectate de ceață. În schimb, în Dealurile de Vest și în cea mai mare parte a țării, se așteaptă temperaturi maxime pozitive, în jur de 8-9 grade în Dealurile de Vest. Ea a menționat, pentru sursa menționată anterior, faptul că astfel de valori pozitive sunt posibile și mâine în partea continentală a Dobrogei, Dealurile Moldovei și, eventual, în Bărăgan.

Temperaturile vor cunoaște o ușoară creștere începând cu ziua de joi

Romica Jurcă a menționat că, începând de joi, temperaturile maxime vor fi de 10-12 grade Celsius în regiunile sudice și de sud-est ale țării. În privința regimului termic, meteorologul a precizat că nopțile și diminețile următoare vor fi mult mai blânde, mai ales că vântul nu va avea o prezență semnificativă în această perioadă.

Citește și: Va ninge în februarie 2024? Anunțul făcut de meteorologi

Precipitațiile sunt așteptate în cantități extrem de reduse și există posibilitatea ca marți dimineață să apară fulguieli în interiorul Arcului Carpatic și, trecător, lapoviță sau ploaie în nordul Moldovei, cu riscul de ghețuș și polei. În Muntenia, în mare parte din Dobrogea, pe raza județului Constanța și în sud-estul Transilvaniei, până la ora 12:00 sunt în vigoare avertismente de cod galben pentru ceață.

În a doua parte a săptămânii, începând de miercuri, vor exista anumite intensificări ale vântului, dar și precipitații în vestul, nordul și estul țării, în timp ce în celelalte regiuni acestea vor fi mai puține și de scurtă durată. Pe lângă ploaie, se vor înregistra și ninsori, însă acestea nu vor fi semnificative cantitativ.