Valul șase al pendemiei de COVID-19 a început. Ce trebuie să faci, dacă te numeri printre infectați

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 iul 2022, 10:03

Ce trebuie să faci, dacă te numeri printre infectații cu COVID-19

Sursa: Istock

Valul șase al pandemiei de COVID-19 a început. Numărul infectărilor este din ce în ce mai mare, iar vârful se anunță a fi atins abia la jumătatea lunii următoare. Alexandru Rafila susține că, în apropierea dății de 15 august, am putea avea chiar și 15.000 de cazuri pe zi.

Valul șase al pandemiei de COVID-19 a început, iar Alexandru Rafila ne pregătește pentru ce va urma în luna august a acestui an. Ministrul Sănătății susține că, în ultima săptămână, s-au înregistrat peste 15.000 de cazuri.

Ce trebuie să faci, dacă te numeri printre cei infectați cu COVID-19

Conform DSP București, relatează observatornews.ro, persoanele care se confruntă cu o simptomatologie de infecție respiratorie sau cu orice alte simptome caracteristice acestei infecții trebuie să rămână în izolare, în propria locuință.

Apoi, trebuie anunțat medicul de familie căruia i se transmit toate informațiile pe care trebuie să le știe. Se anunță și DSPMB prin intermediul adresei de e-mail [email protected] sau prin intermediul numărului de telefon 0219462. După ce Ambulanța va sosi, se va face testarea pentru COVID-19.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în ce condiții vor începe elevii școala anul acesta. Oficialul spune că sunt șanse mici ca elevii să facă ore în regim online

În continuare, DSPMB va emite o Decizie care obligă plasarea în izolare sau la o adresă care va fi declarată. În cazul în care starea de sănătate se agravează, trebuie apelat numărul unic 112, urmând un consult medical și, în cazul unei situații mai grave, internarea.

Mai mult decât atât, în cazul în care rezultatul este unul pozitiv, DSPMB va emite o Decizie de prezentare a infectatului într-o unitate spitalicească, pentru a i se face o evaluare paraclinică, dar și o evaluare clinică.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În funcție de starea de sănătate a celui infectat, poate dura și 48 de ore.

Prezentarea la spital se face prin apel la 112 și trebuie menționată Decizia DSP. De asemenea, izolarea pacientului va avea loc fie la domiciliu, fie la spital, fie la o altă locație determinată de rezultatele evaluării.

În aceste condiții, DSP urmează să emită o decizie care va cuprinde recomandarea medicului cu privire la perioada izolării, iar, pe baza ei, pacientul infectat cu COVID-19 va primi concediu medical.

Ce se întâmplă cu persoanele care sunt contacți direcți

În cazul persoanelor care sunt contacți direcți, DSP recomandă rămânerea la domiciliu, în izolare, imediat. În cazul în care contactul direct stă în casă cu alte persoane, trebuie folosită masca de protecție, suprafețele folosite la comun trebuie foarte bine curățate.

Medicul de familie va fi anunțat imediat, se anunță DSPMP în legătură cu starea de sănătate, se completează formularul https://www.decizii.dspb.ro/

în urma căruia se va primi Decizia de carantină/ izolare necesară obținerii concediului medical, pe baza unei declarații pe proprie răspundere ce va fi completată digital sau olograf.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat cine își poate face a patra doză de vaccin anti-COVID-19. Este recomandată vaccinarea cu dozele eficiente împotriva tulpinilor actuale

Aceasta trebuie să cuprindă: nume, prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare, adresa de e-mail, numărul de telefon sau pe cel al persoanei de contact, descrierea situației, data contactului direct cu persoana infectată, data aflării despre acest lucru, dar și alte informații relevante.

Dacă, în timpul perioadei de carantină, starea de sănătate se agravează, medicul de familie trebuie înștiințat și trebuie apelat numărului 112, pentru un consult medical mai amănunțit.