Valul de căldură care traversează Europa ar putea ține mai multe săptămâni. Din cauza lui, au izbucnit mai multe incendii de vegetație în Franța, Spania și Portugalia, forțând mii de oameni să își părăsească locuințele.
Căldura a ucis oameni în Spania și Portugalia
Valurile puternice de căldură sunt deosebit de îngrijorătoare în Europa, deoarece se pot dovedi adesea mortale din cauza faptului că aerul condiționat este mai puțin întâlnit, comparativ cu Statele Unite.
Un bilanț complet al deceselor nu va fi probabil disponibil decât peste câteva săptămâni sau chiar mai mult, din cauza dificultății de a număra sutele de decese cauzate de căldură. Potrivit Institutului Carlos III din Spania, au fost înregistrate 360 de decese cauzate de căldură între 10- 15 iulie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ministerul portughez al Sănătății a anunțat sâmbătă că au fost înregistrate 659 de decese din cauza căldurii în ultima săptămână, în principal în rândul persoanelor în vârstă, potrivit Reuters.
Valul de căldură a ajuns în Franța și Marea Britanie
Valul de căldură a ajuns acum în nordul Franței și în Marea Britanie, unde temperaturile sunt pe cale să doboare recordurile naționale de temperatură maximă din toate timpurile, creând condiții care pun în pericol viața a mii de oameni.
„Acest val de căldură a fost bine prognozat de aproape o săptămână, așa că sperăm că un timp suficient de avansat va ajuta la limitarea numărului de victime- deși, din păcate, numărul victimelor crește deja rapid”, a declarat, pentru Axios, Steve Bowen, șeful departamentului de analiză a catastrofelor de la Aon.
Steve Bowen a adăugat că o „parte notabilă” din locuințele europene nu sunt echipate pentru a face față unei asemenea călduri și că acest lucru „sporește cu adevărat îngrijorarea și riscul pentru cele mai vulnerabile segmente ale populației, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele fără adăpost”.
Studiile arată că, pe măsură ce clima se încălzește, frecvența valurilor de căldură crește dramatic- la fel ca și severitatea și longevitatea acestor evenimente, arată Andrew Freedman, de la Axios.