Vandalii de la Sarmizegetusa au explicat de ce au scrijelit monumentele: ,,Dacă dai cu mâna, dispare. Promitem că nu vom mai face"

Autor: Diana Ghita

Turiștii străini au mâzgălit ruinele cetății dacice

Sursa: observator

Recent, trei străini care au venit să lucreze în România au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa, unde au mâzgălit ruinele antice.

Autorii acestei fapte sunt trei bărbați din Tadjikistan. 

Citește și: România găzduiește 8 obiective din patrimoniul UNESCO. Iată 2 dintre ele

Ce au spus Vandalii de la Sarmizegetusa 

Cei trei au mărturisit că nu și-au dat seama de faptul că este interzis să scrijelești blocurile de piatră, întrucât li s-a părut că și restul turiștilor făceau acest lucru.

Prin urmare, bărbații au crezut că așa se obișnuiește prin acele locuri, așa că au încercat să se conformeze.

Însă, după ce au fost sancționați și au înțeles ce au făcut, aceștia și-au cerut iertare pentru gestul făcut, spunând că ei chiar iubesc țara noastră, care le-a devenit o a doua casă după ce au venit aici la muncă.

,,Ne place foarte mult în România. Oamenii s-au purtat foarte bine cu noi, din toate punctele de vedere.

Promitem că nu vom mai face niciodată ceea ce am făcut.'', 
au spus cetățenii străini, potrivit Observator.

De asemenea, ei spun că au venit în vizită la Sarmizegetusa, care face parte din patrimoniul UNESCO, pentru a dobândi mai multe cunoștințe despre istoria și cultura României.

Citește și: "Țara colibelor", un loc de poveste în care ajungi doar călare pe măgar, unde nu ai semnal la telefon, dar în care te conectezi cu natura și cu oamenii locului

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Explicația vandalilor care au scrijelit monumentele

Chiar dacă au văzut clar că erau afișate informații despre cetate, aceștia nu au înțeles limba, însă s-au luat după oamenii din jur. Și ceilalți turiști scriau pe monumente, așa că turiștii străini au crezut că așa se face.

,,Am venit aici ca turişti. Nu am văzut nicăieri scris că nu avem voie să ne inscripţionăm numele pe pietre.

Ne-am luat după ce am văzut că au făcut şi alţii aici.'',  au adăugat cei din Tadjikistan.

Cei ce se ocupau să păzească cetatea de la Sarmizegetusa s-au străduit să-i împiedice pe vandali, însă nu s-au putut înțelege, din cauza diferențelor lingvistice. Dar dacă li s-ar fi explicat de la bun început că le este interzis să mâzgălească, aceștia nu ar mai fi făcut acest lucru, au spus cei trei bărbați.

,,Aici era deja scris. Nu noi am scris. Era demult. Aici era o piatră. Dacă dai cu mâna, dispare.",  a fost explicația celor trei tadjici, potrivit sursei citate.

În ciuda explicaților date și a părerilor de rău, pe numele celor trei au fost întocmite dosare penale în vederea infracțiunii de distrugere a patrimoniului cultural. Conform legii, bărbații riscă să primească 5 ani de închisoare. 

Citește și: Numărul turiștilor străini care aleg să viziteze țara noastră a crescut cu 90% în 2022. Top 5 atracții turistice în România

 

Taguri:

Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.