Vânzarea băuturilor energizante ar putea fi interzisă minorilor. Când va fi adoptat noul proiect

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 31 oct 2023, 19:09

Vânzarea băuturilor energizante ar putea fi interzisă minorilor. Când ar putea fi adoptat noul proiect

Sursa: PixaBay

Băuturile energizante consumate în cantități industriale pot cauza serioase probleme de sănătate. Potrivit unui studiu EFSA din 2013, 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Proiectul de lege care presupune interzicerea vânzării băuturilor energizante către minori a fost adoptat luni de Senat și ar urma să fie implementat.

Vânzarea băuturilor energizante ar putea fi interzisă minorilor

Băuturile energizante sunt consumate de mai bine de 68% dintre adolescenții din România, iar multe dintre ele sunt vândute minorilor sub 18 ani, fără ca vânzătorii să mai ceară un act de identitate.

Deoarece acestea pot afecta grav sănătatea, noul proiect de lege presupune interzicerea vânzării acestui tip de băutură minorilor.

Citește și: Cele mai bune alimente care pot combate oboseala. De ce nu este bine să consumi cofeină atunci când te simți obosit?

Propunerea legislativă urmează a fi transmisă Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere şi vot în plen, în calitate de for decizional. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar

pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri).

Se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare. Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin structurile de specialitate, elaborează şi implementează programe de control oficial privind producerea, distribuirea şi/sau importul de băuturi energizante şi derivate ale acestora, în conformitate cu domeniile de competență ”,

se arată în propunerea inițiată de PSD, PNL și UDMR. 

Cine nu respectă aceste prevederi riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor revenind personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, se mai arată în proiect.

Ce conține o băutură energizantă?

Băuturile energizante conțin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos

central.

Citește și: Este taurina "elixirul vieții"? Poate, dacă ești un vierme, un șoarece sau o maimuță

Astfel, consumate neregulamentar și de la vârste fragede, ingredientele unei băuturi energizante au un efect extrem de negativ asupra sistemului nervos, iar consumatorii pot dezvolta boli cardiace.