Vape-urile sunt interzise în restaurante, cluburi și birouri! Președintele Iohannis a aprobat legea

Autor: Laura Macovei

Vape-urile sunt interzise în restaurante, cluburi și birouri! Președintele Iohannis a aprobat legea

Sursa: PixaBay

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege. De acum înainte, fumatul în spațiile închise este strict interzis, iar această regulă se aplică și utilizatorilor de țigări electronice.

Legea adoptată de Parlamentul României și promulgată de președintele Klaus Iohannis marchează o schimbare semnificativă în politica anti-fumat a țării.

Fumatul țigărilor electronice, interzis în spațiile închise

În trecut, interdicția privind fumatul în spațiile publice se aplica doar țigărilor tradiționale, însă odată cu noua lege, fumătorii de țigări electronice nu vor mai avea privilegii în acest sens. Această decizie vine ca o măsură de protecție a sănătății publice și ca un pas în direcția unei societăți mai sănătoase.

Legea, adoptată în urma unui proiect propus de membrii PNL, interzice v ânzarea de țigări minorilor, indiferent dacă acestea sunt tradiționale sau electronice.

Citește și: Ce obiceiuri negative poate aduce perioada adolescenței și ce pot face părinții pentru a preveni acest lucru

Vânzarea țigărilor de orice tip, interzisă minorilor sub 18 ani

Utilizarea țigărilor electronice în spațiile publice este de asemenea interzisă, iar vânzarea lor către persoane sub 18 ani atrage sancțiuni drastice.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Persoanele juridice care încalcă aceste norme vor fi supuse unor amenzi substanțiale, începând de la 5.000 de lei pentru prima abatere, urmate de amenzi mai mari și chiar suspendarea temporară a activității pentru a doua abatere.

Citește și: Guvernul României vrea interzicerea produsele cu tutun încălzit cu arome. Ce prevede noua Ordonanță de Urgență?

Pentru repetarea încălcării legii, amenda poate ajunge până la 15.000

de lei, iar în unele cazuri poate fi dispusă chiar închiderea definitivă a unității respective.

Produsele din tutun încălzit cu arome, interzise în România

Guvernul României a hotărât anul trecut, în luna iulie, că produsele cu tutun încălzit cu arome „în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor”,

să fie interzise în România.

Proiectul de Ordonanță de Urgență propune integrarea produselor din tutun încălzit în aceeași categorie ca și țigaretele și tutunul de rulat, conform Directivei delegate (UE) 2.100/2022.

Produsul din tutun încălzit reprezintă un „produs nou din tutun care este încălzit pentru a produce o emisie care conține nicotină și alte substanțe chimice, care este apoi inhalată de utilizator/ utilizatori și care, în funcție de caracteristicile sale, este un produs din tutun care nu arde sau un produs din tutun pentru fumat”.