Vară 2023: Trei rețete de limonadă care te pot ajuta să treci mai ușor peste caniculă. Cine a inventat limonada?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 apr 2024, 04:25

Pe timpul caniculei și nu numai, românii adoră să consume limonadă.

Sursa: pixabay.com

Pe timpul caniculei și nu numai, românii adoră să consume limonadă.

Este o băutură ușor de făcut, deloc costisitoare, ajută la digestie, are vitamina C din plin, păstrează pielea tânără și te poate ajuta în pierderea în greutate. De asemenea este foarte bună, mai ales pe timpul verii. Cum poate fi preparată și cine a descoperit limonada? Toate acestea poți afla din articolul de mai jos.

Care este istoria limonadei?

Lămâile conțin exact complexul de vitamine de care avem nevoie pentru un sistem imunitar puternic. De aceea este recomandat să ne începem ziua cu o cană cu apă și lămâie.

Citește și: Rețetă delicioasă de gem de prune la cuptor

Lămâile conțin pectină, un tip de fibră întâlnită în fructe, care induce senzația de sațietate și te va face să mănânci mai puțin, ceea ce te va ajuta în procesul de slăbire.

Băutura răcoritoare denumită "limonadă", își are originile în Egiptul medieval.

Deși lămâia este originară din est, iar limonada se poate foarte bine să fi fost inventată într-una dintre țările estice, una dintre primele dovezi scrise ale existenței limonadei vine din Egipt.

Comerțul cu suc de lămâie a devenit cunoscut în jurul anului 1104. De asemenea, există dovezi scrise ale faptului că în comunitatea ebraica din Cairo, între secolele X-XIII, se consumau și comercializau sticle cu suc de lămâie, preparat cu mult zahăr, sub denumirea de "qatarmizat".

În prezent lămâia este folosită peste tot în lume pentru proprietățile ei curative și răcoritoare. 

Limonada este o băutură ușor de făcut, deloc costisitoare și ajută la digestie.
[Sursa: pixabay.com]

Trei rețete delicioase de limonadă

Mai jos vă prezentăm trei rețete delicioase de limonadă cu lămâie, ușor de preparat și ideale pentru sezonul cald.

Limonadă de lămâie cu mentă

Lămâile conțin exact complexul de vitamine de care avem nevoie pentru un sistem imunitar puternic.
[Sursa: pixabay.com]

Ingrediente:

- 16 cuburi de gheață

- 1L-1,5L apă

- 3 lămâi mari

- frunze de mentă proaspet e de la 1 mănunchi

- miere după gust

Mod de preparare:

După ce ai stors lămâile, pune într-un blender toate ingredientele de mai sus și mixează până când se omogenizează. Mai poți adăuga frunze de mentă și miere în funcție de preferințe. Cel mai bine ar fi să strecori limonada cu ajutorul unei site pentru a obține o textură fină.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Dacă vrei să combini limonada cu un desert de vară fresh, savurează-o rece alături de o prăjitură sau un fursec. Te va cuceri gustul său unic, conferit de crema catifelată de cireșe și pandișpanul pufos cu cacao.

Citește și: Prăjitură cu caise: O reţetă delicioasă de vară. Iată cât de simplu se prepară

Limonadă de lămâie cu căpșuni

Ingrediente:

- 500g căpșuni proaspete

- 1L-1,5L apă

- 350-400ml suc de lămâie

- cuburi de gheață

- miere după gust

- Opțional: suc de pepene

Mod de preparare:

Se feliază căpșunile, apoi se dau la Blender. Urmează să storci lămâile și să completezi piureul de căpșuni cu sucul de lămâie și mierea. Combină apoi amestecul obținut cu apă și cuburi de gheață.

Pentru un plus de savoare poți adăuga în Blender și bucățele de pepene roșu. Mixul de arome va fi complet irezistibil. La final, pune și o felie de lămâie pe marginea paharului și adaugă câteva frunze de mentă pentru un decor simplu și aspectuos.

Limonadă cu piersici și busuioc

Ingrediente:

- 3 piersici fresh, medii

- 1L apă

- 400ml suc de lămâie

- 8 cuburi de gheață

- frunze de busuioc proaspăt

- zahăr după gust

Mod de preparare:

Într-o oală mică amestecă piersicile faliate, zahărul, busuiocul și apa, apoi se fierbe compoziția la foc mic timp de 5 minute. Se oprește focul și apoi se lasă la răcit compoziția la temperatura camerei. Se scot frunzele de busuioc și se adaugă sucul de la lămâile stoarse. Se lasă amestecul în frigider până devine foarte rece. Mai apoi trebuie să dai la Blender jumătate din amestec împreună cu cuburile de gheață. La final se dă la blender și restul amestecului de piersici.