Variola maimuței primește altă denumire. Care este noul nume și de ce s-a decis acest lucru

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 aug 2023, 05:55

Variola maimuței primește altă denumire. Care este noul nume și de ce s-a decis acest lucru

Sursa: pexels

Organizația Mondială a Sănătății a decis ca variola maimuței să primească altă denumire. Anunțul a fost făcut astăzi, 28 inoiembrie.

În urma unor discuții mai aprinse, Organizația Mondială a Sănătății a decis să schimbe denumirea de „variola maimuței”.

Organizația Mondială a Sănătății schimbă denumirea de „variola maimuței”

Organizația Mondială a Sănătății a decis să schimbe numele de „variola maimuței” în „mpox” din cauza faptului că denumirea originală ar face referire la un limbaj rasist.

De asemenea, OMS susține că intenționează ca, în decurs de un an, să elimine definitiv denumirea originală, dar și că măsura a fost determinată de preocupările din timpul ultimelor epidemii în legătură cu limbajul rasist stigmatizat.

„În cadrul mai multor întâlniri, publice și private, o serie de persoane și țări și-au exprimat îngrijorarea și au cerut OMS să propună o cale de urmat pentru a schimba denumirea.

Mpox va deveni un termen preferat, înlocuind monkeypox (n.r. variola maimuței), după o perioadă de tranziție de un an.

Citește și: A fost imunizată prima persoană din România împotriva variolei maimuței. Cine este persoana căreia i s-a administrat serul

Acest lucru are rolul de a atenua îngrijorările exprimate de experți cu privire la confuzia cauzată de o schimbare de nume în mijlocul unei epidemii globale”, susține Organizația Mondială a Sănătății, conform abc.net.au.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Variola maimuței primește altă denumire. Care este noul nume și de ce s-a decis acest lucru
[Sursa: pexels]

Denumirea de „variola maimuței” a fost aleasă, deoarece virusul a fost descoperit, pentru prima dată, în anul 1958, la maimuțele care erau ținute pentru cercetare, în Danemarca. Cu toate acestea, s-a descoperit faptul că boala s-a răspândit și printre rozătoare, dar și la o altă serie de animale.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, în momentul în care a ales numele, s-a gândit la caracterul științific adecvat, la utilizarea sa în diferitele limbi de pe glob, dar și la referințele geografice sau zoologice, împreună cu ușurința de a regăsi informațiile științifice istorice.

Numărul cazurilor continuă să crească

Până în momentul de față, în zeci de țări care nu s-au confruntat cu variola maimuței până acum, au fost înregistrate peste 80.000 de cazuri. Mai mult decât atât, abia după luna mai a acestui an, s-a aflat că, de fapt, variola maimuței se poate răspândi și dincolo de Africa Centrală și cea de Vest.

În Africa, în cea mai mare parte, boala afectează persoanele care intră în contact cu animalele infectate, precum veverițele și rozătoarele și, tot acolo, au fost înregistrate și cele mai multe decese.

Citește și: Vaccinul împotriva variolei maimuței a ajuns în România. Țara noastră a primit primele doze de ser

Mai mult decât atât, oficialii din domeniul sănătății din Statele Unite sunt de părere că există șanse foarte mici ca variola maimuței să fie eliminată în Africa, deoarece vaccinurile disponibile din acea regiune sunt insuficiente.

De asemenea, aceștia susțin că boala se poate transmite foarte ușor prin relațiile intime între bărbații de același sex.