Italia este o altă țară care se confruntă cu variola maimuței. Mai exact, pe teritoriul său, au fost înregistrate 20 de cazuri, iar numărul lor urmează să fie din ce în ce mai mare în viitorul apropiat.
Conform ministrului adjunct al Sănătății din Italia, cele mai multe cazuri provin de la persoanele care au fost în țările care se confruntau, deja, cu focare.
Citeste si: Variola maimuței începe să se răspândească într-un ritm alarmant. Număul cazurilor este în continuă creștere
„Avem 20 de cazuri în Italia, 19 sunt persoane care au călătorit acolo unde a existat un focar de infecţie. Există o perioadă de incubaţie de câteva săptămâni, deci este clar că vom avea mai multe (n.r. cazuri) în zilele următoare”, a spus Pierpaolo Sileri pentru Rai Radio 1, citează Romaniatv.net.
Ungaria a confirmat și ea primul caz
Ungaria a înregistrat primul caz de variola maimuței și, la fel ca în celelalte cazuri, se așteaptă ca numărul infectaților să fie mult mai mare. În țara vecină este vorba de un bărbat în vârstă de 38 de ani despre care, în prezent, autoritățile încearcă să afle dacă a călătorit în afara țării.
Cu toate că virusul este la granița cu țara noastră, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că nu avem de ce să ne îngrijorăm, deoarece acesta nu va „trece granița”.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„ Nu are niciun fel de relevanță că a apărut la graniță. Virusul nu trece granița. Este importantă identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz.
Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi o cotă parte similară cu populația României din totalul populației UE, deci probabil 2.00 de doze, cu precizarea că, pentru un contact, e necesară administrarea a două doze”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Observatornews.ro.
Primul caz de infectare al unui roman fusese raportat în Grecia
Printre persoanele infectate cu variola maimuței se numără și un român, însă acesta se afla pe teritoriul Greciei atunci când a fost testat pozitiv. Cu toate acestea, ulterior, s-a demonstrat că pacientul avea, de fapt, varicelă.
„În urma informărilor realizate la nivelul Ministerului Sănătății, prin discuții cu Misiunea română în Republica Elenă, am fost informați că diagnosticul de variola maimuței pentru cetățeanul roman, care a fost internat într-un spital din Atena, a fost infirmat. Pacientul a fost diagnosticat cu varicelă, starea lui de sănătate e bună și a fost externat”, a fost mesajul transmis de Ministerul Sănătății, conform Digi24.ro.
„Variola maimuţei nu a fost detectată în urma analizelor serologice la bărbatul internat la spitalul Attikon, însă varicela a fost detectată în urma a două testări succesive”, a spus și organizația de sănătate publică în cadrul unui comunicat.