Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a atras atenția asupra numărului ridicat de cadre cu experiență care au ieșit la pensie în ultimi 15 ani, expunându-și astfel dorința de a aduce modificări asupra pensiilor militare anticipate. 35.000 de polițiști cu experiență s-au pensionat în ultimii 15 ani, însă nu toți au atins vârsta de pensionare, ci au aplicat pentru pensia anticipată și cea anticipată parțială.
Vârsta de pensionare a polițiștilor ar putea fi modificată
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost invitat în cadrul unei emisiuni joi, 2 ianuarie 2025, atunci unde și-a expus opinia legată de vârsta de pensionare a polițiștilor. Acesta a menționat că în ultimii 15 ani s-au pensionat 35.000 de cadre cu experiență, ceea ce a dus la un deficit de personal de 25%, fiind considerat cel mai redus număr de angajați.
Cătălin Predoiu consideră că legea a fost „o invitație la pensie” și dorește modificarea acesteia în cel mai scurt timp.
„Ministerul a pierdut în ultimii 15 ani aproximativ 35.000 de cadre, și erau cadre cu experiență care s-au dus acasă în pensie, și s-au dus pentru că sunt legi prost gândite și prost adoptate, și vă spun că n-am votat niciuna dintre aceste legi. A fost o invitație a acestor cadre, și nu numai din Ministerul de Interne, ci și Ministerul Apărării Naționale și din serviciile de informații, poate că și din alte domenii de activitate. A fost o invitație la pensie, a fost o politică greșită a statului român, care trebuie schimbată și schimbată rapid.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Ce noi reguli se aplică pentru pensionari, de la 1 ianuarie? Acestea țin în special de impozitul la pensie
Este o discuție care să fie condusă de Ministerul Muncii, nu vreau să intru într-o zonă în care nu e normal să intru. Vom participa la această discuție pe baza discuțiilor pe care le avem și în Coaliție, și fiecare în partidele noastre, în ministere. Și se va face structurat acest lucru”, a specificat Cătălin Predoiu, potrivit cursdeguvernare.ro.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească polițiștii pentru a ieși la pensie
Pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată și cea anticipată parțială intră în categoria pensiilor de serviciu în sistemul de pensii militare de stat. Astfel, pensia anticipată și cea anticipată parțială îi ajută pe militari și polițiști să iasă la pensie înainte de atingerea vârstei de pensionare. În prezent, un polițist poate ieși la pensie anticipată dacă are o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu.
„Nu mai putem lucra cu un deficit de 25% din personal, este cel mai redus număr de angajați. De la an la an efectivele au scăzut. Inclusiv anul acesta avem aproximativ 6.000 de pensionari. Deci e un domeniu sensibil”, a spus ministrul de Interne.
Când este vorba despre pensie anticipată parțială, militarii, polițiștii și funcționarii din sistemul penitenciar trebuie să aibă o vechime efectivă de peste 20 de ani, din care minimum zece ani reprezintă vechime în serviciu.