Premierul Nicolae Ciucă și Florin Cîţu au prezentat un plan pentru noua sesiune parlamentară, în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL. Oficialii au discutat și despre creșterea vârstei de pensionare, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu.
Creşte vârsta de pensionare la 70 de ani
Pe cele două proiecte s-a propus ca Nicolae Ciucă să își asume răspunderea în fața Parlamentului, asta pentru a evita complicațiile legislative și prelungirea discuțiilor din Parlament, informează surse din PNL.
Florin Cîțu a explicat că proiectul privind creșterea vârstei de pensionare, la 70 de ani, a fost adoptat în trecut în Guvern, iar acum intră în discuția din Parlament.
”Un proiect de lege pe care l-am aprobat anii trecuți în Guvern, este discutat și va fi discutat în comisiile din Parlament. Având în vedere că se discută Legea pensiilor și Legea salarizării ne dorim să înglobăm totul în cadrul pachetului de reformă.”, a spus Florin Cîțu.
România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035, și introducerea de stimulente pentru majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.
Noua legislație:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
– va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 20222070). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri adhoc ale nivelurilor pensiilor;
– va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc;
– va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035; (Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani)
– va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;
– va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;
– va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;
– va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei;
– va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii
În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.