Vârsta de pensionare în țările UE. Vârsta de pensionare diferă de la țară la țară, iar în comparație cu alte țări din Europa, România are una dintre cele mai înaintate vârstă de pensionare.
Citește și: Pensiile intra mai târziu în luna iunie 2023. Veste proastă pentru toți pensionarii din România
Statele în care cetățenii ies cel mai devreme la pensie
Vârsta la care persoanele pot ieși la pensie diferă de la țară la țară, iar în țara noastră, vârsta legală de pensionare este de este de 61 de ani și 9 luni pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.
Stagiul minim de cotizare este același, atât la femei, cât și la bărbați, mai exact la 15 ani. Până în luna ianuarie a anului 2030, vârsta standard de pensionare pentru femei va crește treptat până la 63 de ani, iar dacă observăm pe clasamentul vârstei de pensionare a femeilor, țara noastră are una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare.
În alte țări din Europa, vârsta de pensionare diferă. În Austria, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați și 60 de ani la femei, pe când în Germania, bărbații pot ieși la pensie la 65,7 de ani, aceeași vârstă la care pot ieși și femeile. În Portugalia, bărbații ies mai devreme la pensie, la 65,3 ani, față de femei, ce se pensionează la 65,5 ani.
Oamenii din Turcia se pensionează cel mai repede, respectiv la 52 de ani pentru bărbați și 49 pentru femei. Vârsta minimă de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Femeile vor ieși mai târziu la pensie
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut anunțul cu privire la vârsta minimă de pensionare a femeilor, iar veștile nu sunt cele dorite. Această modificare se face treptat, până în anul 2035, atunci când se dorește ca femeile să iasă la pensie la aceeași vârstă ca bărbații, mai exact la 65 de ani.
„Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani", a declarat șeful Casei de Pensii, potrivit antena3.ro.
Citește și: Chiar si cu protestele pentru pensii, Economia Franței are un impuls?
Sursa: gandul.ro