Pentru a veni în sprijinul persoanelor care au venituri mici ce nu acoperă nivelul de trai minimal, autoritățile au decis ca începând cu anul 2024, românii să primească venitul minim de incluziune. Pentru a intra în posesia acestui ajutor din partea statului, românii trebuie să depună anumite acte la primăria de domiciliu.
Venitul minim de incluziune. Ce persoane vor beneficia de acest ajutor din partea statului?
Venitul minim de incluziune va fi acordat de stat începând cu anul 2024 tuturor persoanelor care au venituri mici și care nu pot acoperi nivelul de trai minimal. Mai exact, eligibile vor fi persoanele singure sau familiile cu venituri mici. Pentru a primi venitul minim de incluziune, românii trebuie să aibă un nivel al veniturilor nete lunare ajustate de până la 700 de lei. O altă condiție este ca persoanele care solicită acest ajutor din partea statului să nu aibă în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri, pe lângă locuința de domiciliu.
Vor beneficia de venitul minim de incluziune familiile și persoanele singure, dar și cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România.
Autoritățile au precizat că pot beneficia de venitul minim de incluziune și familiile și persoanele singure care nu au cetățenie română, dar cu condiția să se afle în următoarele situații, potrivit avocatnet.ro.
- sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, denumiți în continuare cetățeni străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reședința în România, în condițiile legislației române;
- sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție în condițiile legii;
- sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România.
Citeste si: Vești bune pentru șoferi! Compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților, valabilă încă trei luni
Acte necesare pentru a obține venitul minim de incluziune
Legea prevede ca acordarea venitului minim de incluziune să se facă pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, acestea fiind actele care trebuie depuse la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În cadrul declarației pe propria răspundere, beneficiarul va declara veniturile obținute în luna anterioară, dar și faptul că nu deține alte bunuri. Pe lângă aceste acte, persoana care își dorește să obțină venitul minim de incluziune trebuie să semneze un angajament de plată, document necesar în cazul în care se vor constata plăți acordate necuvenit.
După depunerea dosarelor, acestea vor fi analizate de serviciu public de asistență socială din cadrul primăriei, iar în cazul în care vor exista suspiciuni, atunci se vor face verificări în teren.
Ulterior, primarul va aproba dreptul, iar decizia acestuia va fi comunicată beneficiarilor în termen de cinci zile de la data emiterii.Pentru a primi ajutorul de incluziune, persoanele care pot munci trebuie să efectueze activități cu caracter ocazional sau să presteze acțiuni/ lucrări de interes local, de fiecare dată când primarul le solicită acest lucru. În plus, aceste persoane vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă, iar dacă vor refuza ajutorul acestora pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru a obține o calificare, atunci venitul minim de incluziune nu le va mai fi acordat.
Ce valoare are venitul minim de incluziune?
Venitul minim de incluziune, care ar urma să fie acordat începând cu anul 2024, poate fi compus dintr-unul sau din 2 ajutoare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
Ajutorul de incluziune este de 275 de lei/ lună/ membru de familie. În cazul persoanelor singure care au cel puțin 65 de ani, ajutorul este de 400 de lei/lună.
Ajutorul pentru familia cu copii poate ajunge la maximum 480 de lei, valoarea acestuia fiind stabilită în funcție de structura familiei și veniturile ei.
Venitul minim de incluziune se va acorda lunar, fie prin mandat poștal, fie pe card.
Pentru ca venitul minim de incluziune să fie acordat din 2024 mai este nevoie doar ca proiectul de hotărâre de Guvern să fie publicat în Monitorul oficial.