Anul 2025 le aduce românilor mai multe majorări. Patru categorii de venituri vor beneficia de majorări începând de la data de 1 ianuarie 2025. Iată care sunt categoriile care vor avea venituri mai mari în noul an, dar și care sunt creșterile la care să se aștepte beneficiarii.
Veniturile care vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025
De la 1 ianuarie 2025 vor fi majorate salariul minim brut, pensiile, indemnizațiile sociale pentru pensionari și alocațiile.
Această majorare a salariului minim brut s-a realizat conform formulei stabilite în cadrul reformelor sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență, adunând astfel rata inflației și rata creșterii reale a productivității muncii.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Pensionarii se bucură și ei de o majorare a pensiilor și a indemnizației sociale de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referință ca crește începând cu prima zi a anului 2025, astfel de la 81 de lei, cât este în prezent, va ajunge la 91 de lei. Punctul de referință este un element de bază folosit pentru calcularea pensiilor, iar creșterea cu 12,1% a acestuia le va aduce mai mulți bani în buzunare pensionarilor.
Și indemnizația socială a românilor va crește cu 10,4% de la 1 ianuarie 2025, astfel aceștia vor primi 1.415 de lei, față de 1.281 de lei. Noua lege a pensiilor arată că valoarea punctului de referință se va majora în fiecare an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat
Cu cât vor crește alocațiile copiilor
Alocațiile primite de cei mici se vor majora și ele de la 1 ianuarie 2025 cu 10,4%. După această majorare, alocația copiii sub doi ani și pentru cei cu dizabilități va ajunge la 794 de lei, cu 79 de lei mai mult față de alocația de 719 lei pe care o primesc acum. Alocația copiilor cu vârsta de peste doi ani va ajunge la 323 de lei, cu 31 de lei mai mult față de cea din prezent, de 292 de lei.
Alocațiile se oferă cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar aceasta va fi primită până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani, dar și după această vârstă, dacă acesta urmează cursuri liceale sau profesionale. Cei ce urmează cursuri liceale sau profesionale vor primi alocațiile până la finalizarea studiilor.
Tinerii cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege primesc alocație in partea statului până la finalizarea studiilor, însă nu și după ce împlinesc vârsta de 26 de ani, potrivit avocatnet.ro.