Verificări la metrou după ce o șină s-a rupt la intrarea în stația Obor! Se circulă în pendulă după ce cinci trenuri au fost avariate, din cauza defecțiunii

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 16 dec 2024, 15:37

Astăzi s-a rupt o șină de metrou

Sursa: Pexels.com

Luni, 16 decembrie, traficul pe Magistrala 1 a metroului din București a fost grav afectat din cauza unei șine rupte în apropierea stației Obor.

Incidentul de la metrou a determinat oprirea temporară a circulației subterane și implementarea unui sistem de circulație în pendulă pe mai multe secțiuni ale rețelei.

Ce mesaj a transmis Metrorex, după ce o șină s-a rupt la intrarea în stația Obor 

Conform unui comunicat emis de Metrorex circulația trenurilor se desfășoară pe două trasee separate: Gara de Nord 1- Obor și Dristor 2- Iancului.

Incidentul s-a produs la intrarea în stația Obor, pe sensul de mers dinspre Piața Iancului, unde o porțiune din șină s-a rupt. Această defecțiune a afectat osiile a cinci trenuri care au traversat zona respectivă, avariind roțile acestora.

Trenurile implicate au fost retrase pentru inspecții detaliate, inclusiv controlul osiilor cu ultrasunete și strunjirea roților. Situația putea avea consecințe mult mai grave, cum ar fi deraierea trenurilor în subteran, un scenariu care ar fi pus în pericol siguranța pasagerilor.

Citește și: Grevă la metrou! Sindicaliștii de la Metrorex nu primesc salarii mărite: „Am senzația că cineva dorește scandal”

„În urma verificărilor realizate de specialiștii Metrorex, s-a constatat o defecțiune apărută la șină, în zona stației Obor. Astfel, începând cu ora 12:45, echipele operative intervin pentru remedierea defectului constatat. În acest timp, se verifică și starea materialului rulant care a circulat în zona afectată.

 După finalizarea intervenției, circulația va fi reluată normal, călătorii fiind anunțați prin intermediul instalațiilor de sonorizare din stații și trenuri, precum și prin intermediul web-siteului www.metrorex.ro. Prezentăm scuze călătorilor pentru disconfortul creat și vom reveni cu detalii la reluarea normală a circulației”, a transmis Metrorex, pe site-ul oficial.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și cum a ales să îi mulțumească omului de afaceri? "Am și eu responsabilitatea mea, cum și tu ai avut responsabilitatea ta!"

Cât timp vor mai circula metrourile în sistem pendulă

Marian Artimon, președintele unității Sindicatului Liber Metrou, a explicat că lucrările de reparație sunt complicate, deoarece șina ruptă este poziționată foarte aproape de șina a treia, care asigură alimentarea cu energie electrică. În această zonă, riscul de electrocutare este ridicat, motiv pentru care intervențiile vor putea începe doar noaptea, când alimentarea cu energie va fi oprită complet.

„Se circulă în sistem pendulă între stațiile Ștefan cel Mare și Piața Iancului, respectiv între Piața Iancului și Dristor 2. Nu se poate interveni în acest moment, pentru că ruptura este foarte aproape de șina a treia, care asigură alimentarea cu energie electrică, și există riscul de electrocutare. Se va circula în sistem pendulă până diseară, când se va putea interveni în condiții de siguranță, după oprirea alimentării cu energie electrică”,

a declarat Artimon, citat de clubferoviar.ro.

Citește și: Transport gratuit cu metroul pentru elevi și studenți, până în 2025. Metrorex a anunțat stațiile din care pot fi ridicate abonamentele

Incidentul a cauzat întârzieri majore și aglomerație în stațiile afectate. Sistemul de circulație în pendulă presupune ca trenurile să circule pe un singur fir între stații, ceea ce reduce semnificativ capacitatea de transport și crește timpul de așteptare pentru pasageri.