Veste bombă despre pensii! Peste 7 milioane de români sunt afectați. Este dezastru

Author: L.S.
Actualizat: 06 sep 2020, 12:05

Guvernul este într-o situație critică, dar nu renunță la ultimele decizii. Pensiile private ale românilor sunt în pericol.

Pensiile private ale românilor sunt în pericol. Planul Executivului va fi pus în aplicare.

Guvernul nu cedează în privința condițiilor dure impuse prin OUG 114. Se pregăteşte pentru ieşirea administratorilor private și acoperă un vid legislativ.

Guvernul a decis ca administrarea pensiilor private obligatorii să poată fi preluată în ultimă instanţă de fondul de garantare din domeniu. S-a stârnit o mare îngrijorare că ar putea fi primul pas către naţionalizare, potrivit capital.ro.

Este acoperit un vid legislativ. Chiar nu avem norme despre ce se întâmplă dacă un fond de administrare părăseşte piaţa şi lasă portofoliul de clienţi în aer. Până acum când cineva ieşea, activul era preluat de alte firme. Dar acum, cu acele constrângeri mari impuse administratorilor de ordonanţa Vâlcov-Teodorovici există riscul de a rămâne în aer cu portofolii întregi şi active de miliarde de euro. Nu exista o bază legală.

Ceva trebuie totuşi să ne îngrijoreze. Faptul că grija guvernului este de a se pregăti pentru ieşirea administratorilor şi mai puţin grija de a- i împiedica să iasă, să le facă anumite concesii. Şi nu mai e timp pentru corecţii.

Citeste si: Traian Băsescu aruncă bomba după alegeri! Cine va fi preşedintele României după prezidenţiale

Citeste si: Scrisoarea pentru Dragnea de la Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare: „Nu mai invita pe nimeni la baie, Liviu! În puşcărie nu e ca la Parlament”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Şapte din cele opt fonduri de administrare din Pilonul II, unde există active de peste 10 miliarde de euro, au ameninţat că vor renunţa la afaceri dacă cerinţele de capital introduse prin ordonanţa 114 nu vor fi reduse. Administratorii ar trebui ca la începutul anului să vină de acasă cu 800 de milioane de euro. Pentru acest scenariu s-a pregătit guvernul cu introducerea în joc a fondului de garantare a pensiilor private.

Când ministerul de finanţe a anunţat modificarea ordonanţei pe segmentul bancar a promis schimbări şi pentru Pilonul II. Una dintre cerinţe era ca fondurile să accepte investiţiile în parteneriatele public privat, acceptată şi mai nou legiferată.

S-a discutat de reducerea cerinţelor de capital, de majorări în mai multe tranşe, dar nimic concret nu s-a mai întreprins. Asta arată ca şi cum guvernul a uitat sau vrea să uite această problemă, ceea ce deschide uşa de ieşire pentru administratorii privaţi, potrivit aceleiasi surse.