Veste bună pentru 14 milioane de români. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 18 oct 2022, 12:45

Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate în anul 2022

Sursa: shutterstock

Persoanele care beneficiază de carduri naționale de asigurări de sănătate emise de CNAS trebuie să știe că perioada de valabilitate a acestor documente se schimbă, conform unei Hotărâri de Guvern recente care vizează acest subiect.

Cardul de sănătate reprezintă un proiect național prin care se dorește transparentizarea și eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din toată țara. Cardul reprezintă un element important pentru mare din persoanele din România care își doresc să efectueze analize sanitare  sau să își trateze anumite probleme aferente domeniului medical.

Cardurile naționale de sănătate au o perioadă de valabilitate de șapte ani de la momentul activării, după care acestea expiră și necesită înnoire.

Cu toate acestea, conform unei recente Hotărâri de Guvern, cardurile care și-au încheiat valabilitatea în anul 2021 vor mai putea fi folosite pentru încă câțiva ani.

Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate care au expirat

Hotărârea de Guvern nr. 483/2020 prezintă faptul că toate cardurile naționale de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014 sunt rescrise și reînnoite automat în vederea actualizării perioadei de valabilitate a acestora, conform avocatnet.ro.

Pentru a beneficia de extinderea valabilității cardului, persoanele care dețin astfel de documente expirate trebuie să meargă la cabinetul unui medic specializat, unde sistemul va detecta certificatul drept expirat și îl va rescrie astfel încât valabilitatea acestuia să se majoreze cu încă 7 ani, conform Hotărârii de Guvern: „ Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data reînscrierii certificatului”.

Prelungirea acestei perioade de valabilitate a certificatelor digitale de asigurare a sănătății este a doua de acest gen din momentul primei emiteri a cardurilor din anul 2013. Scopul principal al extinderii datei de expirare, în locul înlocuirii efective a documentelor vechi cu unele noi este economisirea unor sume mari de bani din bugetul acordat de către stat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum se schimbă un card de sănătate expirat

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate", se notează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.

Termenul de valabilitate al cardurilor de sănătate

Inițiativa introducerii cardurilor de sănătate a fost pusă în practică pentru prima dată în anul 2013, sub condiția în care acestea trebuiau să expire după 7 ani de la momentul emiterii. Cu toate acestea, perioada de valabilitate a fost extinsă în anul 2020 cu încă 7 ani, conform Hotărârii de Guvern nr. 483/2020. Peste 14 milioane de români care aveau un card de sănătate activat în trecut ar fi trebuit să își reconfigureze un nou document în cazul în care Hotărârea Guvernamentală nu ar fi fost pusă în practică.

Citeste si: Toți românii trebuie să știe! De când redevine obligatoriu cardul de sănătate

Conform ultimelor date comunicate de Ministerul Sănătății, în 2020 circa 4,2 milioane de carduri ar fi trebuit să expire, iar în 2021 peste 10 milioane de carduri și-ar fi încheiat perioada de valabilitate. Astfel, în urma ultimelor modificări, persoanele care și-au emis cardul de sănătate până la data de 31 decembrie 2014 vor beneficia de o perioadă de valabilitate de 14 ani de la momentul activării, conform avocatnet.ro.

În momentul inițial în care documentele de asigurare au fost puse în practică, perioada lor de valabilitate nu depășea 5 ani, acest lucru urmând să se schimbe câțiva ani mai târziu la 7 ani. Scopul cardurilor de sănătate emise începând cu 2013 este transparentizarea și eficientizarea utilizării tuturor fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Fiecare persoană asigurată a cărei vârstă depășește 18 ani poate beneficia de emiterea unui astfel de document de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).