Angajații din România se pot bucura de o minivacanță cu ocazia sărbătoarei Adormirii Maicii Domnului, care cade într-o zi de joi, mai exact pe 15 august.
Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) este recunoscută ca zi liberă legală în România.
Bugetarii vor avea parte de patru zile libere consecutive, în timp ce angajații din mediul privat vor beneficia de trei zile libere, în cazul în care angajatorii lor nu le vor oferi și ziua de vineri liberă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Potrivit Codului Muncii, există anumite locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Angajații din aceste sectoare nu vor putea beneficia de zilele libere, însă vor primi compensații sub forma timpului liber corespunzător în următoarele 30 de zile.Citește și: De ce ziua Franței este pe 14 iulie? Ce semnificație importantă are această dată de fapt
De asemenea, angajatorii care au salariați ce lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde compensații.
Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul la timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.Zile libere pentru români în 2024
Următoarele zile libere de care mai beneficiază angajații români în acest an sunt următoarele:
- joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);
- vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
- sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
- duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;
- miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.