Veste bună pentru angajații români! Patru zile libere consecutive în următoarea lună

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 iul 2024, 15:14

Angajații români vor avea parte de o nouă minivacanță în luna august

Sursa: Pixabay

Motiv de bucurie pentru angajații din România! Urmează 4 zile libere consecutive în următoarea perioadă.

Angajații din România se pot bucura de o minivacanță cu ocazia sărbătoarei Adormirii Maicii Domnului, care cade într-o zi de joi, mai exact pe 15 august. 

Citește și: Atât angajații din mediul privat cât și cel de stat ar putea primi două zile libere plătite pentru a merge la medic

Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) este recunoscută ca zi liberă legală în România.

În anul 2024, această sărbătoare cade într-o zi de joi. Astfel, Guvernul a decis să ofere și ziua de vineri liberă pentru bugetari, pentru a crea o punte cu weekendul, rezultând astfel o minivacanță de patru zile.

Bugetarii vor avea parte de patru zile libere consecutive, în timp ce angajații din mediul privat vor beneficia de trei zile libere, în cazul în care angajatorii lor nu le vor oferi și ziua de vineri liberă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Potrivit Codului Muncii, există anumite locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Angajații din aceste sectoare nu vor putea beneficia de zilele libere, însă vor primi compensații sub forma timpului liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Citește și: De ce ziua Franței este pe 14 iulie? Ce semnificație importantă are această dată de fapt

De asemenea, angajatorii care au salariați ce lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde compensații.

Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul la timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Zile libere pentru români în 2024

Următoarele zile libere de care mai beneficiază angajații români în acest an sunt următoarele:

  • joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);
  • vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
  • sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;
  • miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.

 


În ediția de luni, 16 septembrie, a emisiunii ”Casa iubirii”, Bianca a cedat și a izbucnit în lacrimi. Iată care este motivul