Veste bună pentru români: Se dau 100.000 de lei de la stat. Cine va putea beneficia de această sumă?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 feb 2024, 04:45

Statul român oferă 100.000 de lei unei anumite categorii de persoane.

Sursa: pixabay.com

Statul român oferă 100.000 de lei unei anumite categorii de persoane.

Anumiți români vor putea beneficia din partea statului de 100.000 de lei. Cine sunt aceștia și ce condiții trebuie să îndeplinească?

Statul român oferă 100.000 de lei unei categorii de persoane

Tinerii cu vârsta de peste 30 de ani, cu excepția celor din București și Ilfov, vor avea oportunitatea de a primi ajutor în valoare de până la 100.000 de euro din fonduri europene pentru a înființa întreprinderi sociale.

Care este bugetul alocat pentru întreprinderile sociale? Bugetul total alocat proiectului depășește 100 de milioane de euro, dar antreprenorii nu vor primi banii direct. Anumite organizații vor primi fondurile inițial și vor identifica dezvoltatorii potențiali în proiectele desfășurate de aceștia.

Persoanele interesate trebuie să urmeze cursuri de antreprenoriat timp de un an și să învețe cum să elaboreze planuri de afaceri pentru a accesa aceste fonduri.

Citește și: Recalculare pensii 2023: De ce documente ai nevoie și când se poate face aceasta?

Aceștia trebuie să angajeze cel puțin patru persoane în întreprinderile sociale și să asigure o cofinanțare de cel puțin 10%.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că aproximativ 720 de astfel de întreprinderi vor fi sprijinite prin acest program și vor fi create 3.064

de noi locuri de muncă.

Cine va putea beneficia de acest ajutor?

Potrivit informațiilor publicate de autorități, vor beneficia următoarele persoane:

- entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- entități relevante, precum: furnizori de formare profesională autorizați publici şi privați, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizații sindicale şi organizații patronale, asociații profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;

- autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entități eligibile menționate mai sus.

Potrivit unui comunicat transmis de către reprezentanții MIPE: „Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO) din cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează în consultare publică  Ghidul solicitantului condiții specifice „Sprijin pentru

înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, apel competitiv, Prioritate: P04 „Antreprenoriat și economie socială “, Obiectiv specific ESO4.1.

Citește și: Pensii 2023: Cum poți verifica online ce vechime în muncă ai?

Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a

economiei sociale (FSE+).

Propunerile si observațiile pot fi transmise pe adresa de email [email protected] până la data de 25.05.2023”

Proiectul a fost publicat și se află în perioada de consultare publică până pe 25 mai. Ghidul Solicitantului poate fi consultat aici.

Sursă: capital.ro