Veste bună pentru români! Se prelungește valabilitatea voucherelor pentru energie! Anunțul a fost făcut de ministrul Adrian Câciu

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 16 nov 2023, 21:55

Până când vor putea fi folosite cardurile pentru energie

Sursa: freepik.com; pexels.com

Termenul de valabilitate stabilit inițial pentru voucherele de energie a fost 31 decembrie 2023, însă această dată a fost modificată recent.

Voucherele pentru energie sunt oferite de către stat cu scopul de a veni în sprijinul românilor defavorizați, fără venituri sau care se află în situații financiare precare.

Până când vor fi valabile voucherele pentru energie

Comisia Europeană a aprobat schimbarea termenului de valabilitate al respectivului ajutor, acestea urmând să expire la finalul lunii martie, mai exact pe data de 31 martie 2024.

„Veste bună pentru cei care sunt beneficiari ai voucherelor pentru energie, am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024, termenul inițial era 31 decembrie 2023”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la finalul ședinței de Guvern de joi, 16 noiembrie.

Această măsură a fost intens dezbătută, întrucât ministrul a dorit să se asigure că cetățenii vulnerabili vor putea beneficia de resursele necesare până la sfârșitul sezonului friguros.

Valoarea totală a unui voucher pentru energie este de 1.400 de lei, care, pe parcursul anului 2023, a fost acordată în două tranșe egale, a câte 700 de lei fiecare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Veste bună pentru sute de mii de români! Statul va acorda ajutoare în valoare de 500 de lei

Cum pot fi folosite voucherele și cine beneficiază de ele

Aceste ajutoare de la stat pot fi folosite pentru plata mai multor bunuri și servicii necesare pentru încălzirea și alimentarea cu energie a locuințelor.

Cu respectivele carduri de la stat, românii defavorizați pot achita: facturile la electricitate și gaze, lemnele pentru foc, butelia cu GPL propan pentru încălzire, păcura, peleții, cărbune sau alte materiale pentru încălzire.

Categoriile de cetățenii eligibili pentru voucherele de energie sunt:

  • copiii sau adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare nu depășesc 2.000 de lei;
  • pensionarii care primesc pensie de invaliditate, ale căror venituri lunare nu sunt mai mari de 2.000 de lei;
  • pensionarii cu vârsta minimă de 60 de ani, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu suma de 2.000 de lei;
  • familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei, după cum prevede Legea 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care beneficiază de venitul minim garantat, în conformitate cu Legea 416/2001, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Veste bună pentru 2 milioane de români! Cardurile de energie vor fi valabile până la 31 martie 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Adrian Câciu