O veste bună îi așteaptă pe românii cu studii superioare în acest an, deoarece o nouă lege promite să le ofere pensii mai mari, reflectând astfel investiția lor în educație. Această lege prevede un calcul îmbunătățit al pensiilor, care va lua în considerare nu doar anii de cotizare, ci și anii petrecuți la facultate, masterat, doctorat sau în alte categorii, precum armata sau șomajul.
Câți bani primesc în plus românii cu studii superioare
Efectele acestei legi vor fi resimțite începând cu toamna acestui an. Potrivit noii legi, pentru fiecare an de studii absolvit, un român va beneficia de o creștere de 0,25 puncte de pensie.
Cum fiecare punct de pensie valorează 81 de lei, această creștere va fi un bonus semnificativ la venitul lunar al pensionarului. De exemplu, pentru cei care au absolvit o facultate de patru ani, pensia lor va fi majorată cu un punct, adică cu 81 de lei în plus.
Citește și: Care este stagiul de cotizare minim cu care pot românii să iasă la pensie?
„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz” se
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Câte puncte în plus primesc la pensie cei care au master
Ba mai mult, pentru cei care au urmat studii de masterat timp de doi ani, se adaugă încă 0,25 puncte pe an, adică 0,5 puncte în total, echivalent cu 41 de lei. La fel se procedează și în cazul doctoratului, a serviciului militar de doi ani sau a anilor petrecuți în șomaj, unde fiecare an va echivala cu un sfert de punct de pensie în plus.
Această nouă abordare în calculul pensiilor reprezintă o recunoaștere a efortului și investiției pe care românii cu studii superioare le-au făcut în educația lor, și ar putea aduce un suport financiar semnificativ pentru aceștia la vârsta pensionării.
Citește și: Pensionare anticipată în 2024: Câți bani se taie din pensie pentru fiecare lună de pensionare anticipată
„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere. Perioadele prevăzute (…) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi”, se mai arată în actul normativ.