Veste bună pentru seniorii cu pensii mici! Cardurile de energie vor fi alimentate cu 750 de lei

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 14 feb 2024, 00:00

Cine primește, în continuare, ajutorul pentru energie

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Deși, de la 1 ianuarie, pensiile românilor s-au mărit, aceștia vor beneficia în continuare de ajutorul pentru energie oferit de către stat.

Pensiile s-au majorat cu 13% de la 1 ianuarie, veniturile multor pensionari depășind plafonul de 2.000 de lei pe lună stabilit pentru acordarea banilor pe cardurile de energie. Însă vestea bună este că aceștia vor primi, în continuare, sprijinul financiar.

Ce pensionari beneficiază, în continuare, de cardurile pentru energie

Inițial, mulți cetățeni s-au temut de faptul că, odată cu creșterea pensiilor, nu vor mai fi eligibili pentru anumite facilități din partea statului, printre care se numără și ajutorul pentru energie.

Însă, Guvernul i-a asigurat pe bătrâni că vor beneficia, în continuare, de cardurile pentru energie, chiar dacă, în urma majorării, pensiile au depășit plafonul de 2.000 de lei.

Mai exact, printre cei care primesc, în continuare, sprijinul de la stat se numără vârstnicii care, înainte de 1 ianuarie 2024, încasau pensii între 1.800 și 2.000 de lei. Așadar, aceștia, dar și cei care nu au depășit respectivul plafon, vor primi, în luna aprilie, suma de 750 de lei pe cardurile de energie.

Citește și: Sprijin financiar de 750 de lei pentru a asigura căldura în casele familiilor vulnerabile din România în această iarnă

Banii oferiți de către stat se pot folosi pentru montarea de repartitoare. După promulgarea legii din 2024 privind implementarea unor inițiative temporare de sprijin, fondurile sunt alocate pentru compensarea costurilor asociate achiziției și instalării sistemelor tehnice destinate monitorizării consumurilor individuale de energie termică.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Când se vor putea folosi pensionarii de banii de pe cardurile de energie

Prin urmare, începând cu data de 15 aprilie 2024, beneficiarii vor avea acces la un card de energie, fără valoare nominală, valabil pe întreg teritoriul României, care le conferă dreptul la sprijin pentru compensarea parțială a cheltuielilor cu energia.

De asemenea, cardul este valabil pentru acoperirea costului achiziției și instalării sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică în imobilele de tip condominiu conectate la sistemul de alimentare centralizată sau echipate cu surse proprii locale de producere a energiei termice.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de bani în plus din luna februarie: ”Îi anunț pe toți posesorii cardurilor”. Anunțul făcut de premierul României

Guvernul a decis să amâne obligativitatea montării de repartitoare până la 31 decembrie 2024, permițând utilizatorilor să folosească voucherul de energie până la sfârșitul aceluiași an.

„Deţinerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea preţului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente şi sau restante la furnizorii de energie, sau, după caz, al sprijinului pentru compensarea

costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică”, scrie în proiectul de lege.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.