Acest program pentru sprijinirea cetățenilor a fost inițiat în anul 2022. Prin intermediul acestuia, românii cu venituri mici primesc ajutoare financiare în valoare de 250 de lei, de la stat.
Cine beneficiază de ajutoarele pentru alimente
Respectivele ajutoare le sunt alocate persoanelor aflate într-o situație financiară precară, în scopul cumpărării de alimente și a plății meselor calde. Respectivele vouchere sunt alocate a circa 2 milioane de români.
Următoarea tranșă de bani va fi virată în luna decembrie, înainte de sărbători, iar cetățenii vor beneficia de aceste sume și în anul 2024, potrivit promisiunilor celor din Guvern.
Pentru ca o persoană să poată fi eligibilă programului „Sprijin pentru România”, aceasta trebuie să se încadreze într-una dintre următoarele categorii vulnerabile:
- Pensionari ale căror venituri lunare nu depășesc suma de 1.500 de lei;
- Familii cu venituri lunare de până la 600 de lei/ membru, care au în întreținere minimum doi copii;
- Persoanele încadrate într-un grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri maxime sunt de 1.500 de lei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce alte ajutoare financiare acordă statul
Voucherele pentru alimente nu sunt singurele ajutoare financiare oferite de către stat. Circa 360.000 de preșcolari și elevi primesc bani pentru îmbrăcăminte școlară și rechizite. Valoarea totală a sprijinului este de 500 de lei, iar acesta este acordat în anul școlar 2022-2023, pentru copiii înscriși la învățământul de stat, care fac parte din familii cu venituri minime.
De asemenea, Guvernul acordă sprijin financiar și pentru plata facturilor la energie, în scopul de a combate majorarea tarifelor în acest sector și de a le veni în ajutor cetățenilor aflați
în situații precare.Suma totală a respectivului ajutor pentru anul 2023 este de 1.400 de lei. Această sumă a fost transferată în două tranșe, fiind acordați, de două ori pe an, câte 700 de lei.
Cei care se încadrează pentru primirea acestui sprijin financiar sunt cetățenii ale căror venituri nu depășesc suma de 2.000 de lei și oamenii încadrați în diferite grade de handicap.
Nu în ultimul rând, statul vine și în sprijinul micilor antreprenori, care își propun să se dezvolte. Programul prin care aceștia sunt ajutați se numește „Comerț și Sevicii”, iar prin intermediul lui sunt oferite ajutoare de până la 500.000 de lei.