Parlamentul este pe punctul de a desființa măsura Guvernului, printr-un proiect de lege aflat foarte aproape de adoptarea finală.
Veste bună pentru toţi copiii din România!
OUG nr. 2/2020, actul care a amânat dublarea alocațiilor copiilor, a fost respinsă de senatori, în februarie, printr-un proiect de lege, care va ajunge în curând la votul deputaților, acolo unde decizia va fi similară (și deputații urmează să respingă măsura impusă de Guvern, existând un raport al parlamentarilor deputați din comisii care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze în acest fel), scrie Avocat.net.
Ca idee, Guvernul poate emite ordonanțe pentru a reglementa diverse chestiuni punctuale, însă conform procedurii legislative din România, orice ordonanță emisă de Executiv trebuie aprobată ulterior de Parlament (în fiecare dintre cele două Camere – a deputaților și a senatorilor) pentru a continua să se aplice.
OUG nr. 2/2020 a amânat dublarea alocațiilor pentru copii (ce era prevăzută în Legea nr. 14/2020), cu șase luni, adică din februarie până în august 2020.
Astfel, majorarea alocației pentru copii se va face de la 150 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei.
Pentru copiii de până la doi ani, majorarea alocațiilor va fi de la 300 la 600 de lei.Citeste si: Ultima ora! A fost anuntat Noul Guvern! Ce se schimba la programul de guvernare
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Astfel, dacă proiectul de lege aflat acum pe punctul de a ieși din Parlament va ajunge să se aplice, amânarea dublării alocațiilor copiilor se va anula. Însă, în acest moment, nu este clar dacă Guvernul va trebui să plătească alocații majorate începând cu luna februarie 2020 sau din luna în care ordonanța cu amânarea va fi abrogată.
Această majorare amânată nu este singura ce vizează alocațiile copiilor.
Citeste si: Guvernul Orban a fost demis! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru romani
Alocația de stat pentru copii este acordată în fiecare lună tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. Alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii primesc în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.
Notă! Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru aceasta, e nevoie ca actul să fie adoptat de Camera Deputaților, să primească semnătura președintelui țării și, în final, să apară în Monitorul Oficial.