Veste cruntă pentru elevi. Cât timp ar putea rămâne închise şcolile. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Author: Diana Tilă

Cât timp ar putea rămâne închise şcolile.

Sursa: PixaBay

Sorin Cîmpeanu a anunțat cât timp ar mai putea rămâne școlile închise, dacă evoluția epidemiologică se menține nefavorabilă.

Situația din România este din ce în e mai îngrijorătoare, iar autoritățile încearcă să ia cele mai bune măsuri pentru a limita răspândirea virusului venit din China. Dacă situaţia epidemiologică din țara noastră nu se îmbunătăţeşte, elevii nu se vor întoarce fizic la şcoală după vacanţa de două săptămâni. 

Citeste si: Vacanța de iarnă va fi mai scurtă. Elevii se întorc la școală pe 3 ianuarie

Cât timp ar putea rămâne închise şcolile?

În cazul în care situaţia epidemiologică din România nu se îmbunătăţeşte, este posibiil ca de pe 8 noiembrie, elevii să facă școală online, potrivit unor surse din Ministerul Educației.

Potrivit Ministerului Educației, elevii de gimnaziu și liceu ar trebui să se întoarcă pe 3 ianuarie, iar cei din ciclul primar și cel preșcolar pe 10 ianuarie.

Această prognoză a fost anunțată de ministrul Sorin Cîmpeanu, însă rămâne de văzut dacă situaţia epidemiologică din România se îmbunătăţeşte.

„Ipoteza de baza a Ministerului Educaitie este aceea de revenire cu prezenta fizica pe 8 noiembrie. Insa depindem de situatia epidemiologica. Am anuntat ca vom anunta pe 5 noiembrie. Vom vedea daca autoritatile sanitare ne vor permite acest lucru (prezenta fizica – n.r.). Daca nu, oricum scoala se va relua pe 8 noiembrie.

Printre ipotezele de lucru avansate spre exemplu de Consiul National al Elevilor este aceea a descentralizarii”, a declarat Cîmpeanu şi la hotnews.ro.

Citeste si: Părinții vor avea parte de zile libere pe durata suspendării cursurilor. Angajații MapN, MAI și din Sănătate au condiții speciale

Declarația acordată de Sorin Cîmpeanu pentru Educație Privată: Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2.

Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public. Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Înțelegem pierderile din cauza lipsei de predictibilitate însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă.

Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar.

Dacă situaţia epidemiologică din țara noastră se îmbunătăţeşte, elevii vor recupera cele două săptămâni de vacanțădin perioada 25 octombrie-5 noiembrie, în ianuarie 2022.

Mai mult, ministru a declarat că modului în care școala va continua după 8 noiembrie, va fi anunțată pe 5 noiembrie, când va fi și reglementată printr-un ordin.

Citeste si: Raed Arafat, Florin Cîțu și Sorin Cîmpeanu, acuzați de discriminare față de elevi. Părinții au depus plângere împotriva lor

Potrivit România Tv, asociaţiile de părinţi şi elevi au depus, miercuri, o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe tema vacanţei elevilor din unităţile de stat, în condiţiile în care cei de la privat pot face ore online. Sunt vizate instituţiile conduse de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şeful CNSU, Raed Arafat şi premierul interimar Florin Cîţu.

Organizaţiile solicită autorităţilor ca vineri, 29 octombrie, la şedinta CNSU să anuleze vacanţa forţată din sistemul public de învăţământ iar de luni, 1 noiembrie şcolile care pot desfaşura orele online să îşi reia cursurile în acest format.