Veste devastatoare pentru șoferi! Amenzile rutiere au crescut cu 50%! Care este motivul

Autor: A.I.
Actualizat: 18 iul 2022, 01:05

Amenzile rutiere cresc cu peste 50 la sută, de la 1 ianuarie 2020, ca urmare a diferendelor dintre guvernul PNL condus de Ludovic Orban şi opoziţia PSD din Parlament.

PSD a atacat la Curtea Constituțională legea pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie prin care punctul de amendă era înghețat și pentru anul acesta la 145 de lei, ceea ce a dus la blocarea ei, potrivit Digi24.

În paralel, salariul minim pe economie a urcat la 223 de lei, de la 1 ianuarie 2020, iar amenzile se calculează tocmai pe baza acestuia, punctul de amendă reprezentând 10% din valoarea salariul minim pe economie.

Așa se face că punctul de amendă a sărit de la 145 de lei la 223 de lei.

Spre exemplu, pentru o staționare neregulamentară se aplică între 2 și 3 puncte de penalizare, adică o amendă cuprinsă, până la finele anului 2019, între 290 și 435 de lei, dar din 1 ianuarie 2020 suma ce va trebui plătită ajunge până la 669 de lei.

Orban: "Trebuie calculat în alt mod"

​Premierul Ludovic Orban anunța în decembrie că Guvernul va îngheţa valoarea punctului de amendă pentru anul viitor, însă modul de calcul, care este raportat la salariul minim pe economie, trebuie schimbat, deoarece nu este o soluţie care să se poată aplica.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranţă trebuie schimbat acest sistem. Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie şi în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim. Vom aplica şi noi această soluţie, să nu creştem punctul de amendă", a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a mai spus că relaţia între punctul de amendă şi salariul minim pe economie nu este o soluţie care să se poată aplica.

”Probabil trebuie calculat în alt mod”, a mai spus Orban.

Punctul de amendă are o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Plafonarea la 145 de lei a punctului de amendă s-a produs în 2017 și 2018.