Vestea mult așteptată a venit, Agenția Europeană a Medicamentului a decis dacă se va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca. Anunțul era așteptat în întreaga lume după ce 20 de state au suspendat total sau parțial vaccinarea cu serul britanic.
Vor fi reluate vaccinările cu serul AstraZeneca?!
EMA a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, astfel imunizarea va putea fi reluată, dar decizia finală aparține fiecărui stat în parte.
”În ce priveşte riscul apariţiei de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu serul împotriva COVID-19 al AstraZeneca, Comitetul a ajuns la o concluzie clară şi ştiinşifică: acesta este un vaccin sigur şi eficient. Comitetul a stabilit, de asemenea, că vaccinul nu este asociat cu creşterea riscului formării de cheaguri de sânge şi evenimente tromboembolice", a anunțat Emer Cooke, directorul EMA.
Specialiștii europeni spun că beneficiile serului britanic-suedez în ceea ce privește combaterea infectărilor și deceselor asociate cu COVID-19, sunt superioare riscurilor folosirii acestui ser. În acest moment nu pot exclude definitiv legătura între cheaguri și vaccin, de aceea vor continua studiile în acest caz.
"Comitetul recomandă creşterea conştientizării asupra acestor potenţiale riscuri şi să ne asigurăm că sunt trecute pe prospect. Atragerea atenţiei asupra acestor efecte secunda rare şi informarea cadrelor medicale şi a celor vaccinaţi ne ajută să detectăm şi să prevenim orice posibile efecte secundare", a mai spus directorul EMA.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Decizia va fi luată de fiecare stat în parte. România se numără printre statele care doar a retras loturile în cazul cărora s-au trezit suspiciuni.
Beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile
Până la momentul deciziei luate de EMA, 20 de state europene au suspendat total sau parțial vaccinarea cu serul AstraZeneca după ce în cazul mai multor persoane care s-au imunizat cu acest ser au apărut tulburări de coagulare a sângelui, iar în unele cazuri s-a ajuns până la deces.
"Când vaccinezi milioane de oameni, este inevitabil să nu apară cazuri grave de boală după vaccinare", a mai spus Emer Cooke.
La nivel UE, sute de mii de oameni și-au pierdut încrederea în serul britanic și și-au anulat programările, iar în România 88 de mii de oameni au luat această decizie.