Veste INGRIJORATOARE: Un virus mult mai agresiv al gripei aviare a fost identificat in Indonezia. Organizatia Mondiala a Sanatatii este IN ALERTA

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 03:26

Un virus al gripei aviare, mai virulent si niciodata identificat anterior in Indonezia, este responsabil de moartea a sute de mii de rate in ultimele saptamani in tara, a dezvaluit veterinarul-sef din cadrul Guvernului intr-un e-mail.

"Am gasit un subtip al (virusului) H5N1 al gripei aviare deosebit de patogen, din increngatura 2.3", anunta Syukur Iwantoro intr-o scrisoare adresata administratiilor locale si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

"Aceasta increngatura, depistata pentru prima data in Indonezia, este foarte diferita de cea a tipului de gripa aviara identificata anterior, si anume increngatura 2,1", precizeaza el.

Federatia crescatorilor de pasari a anuntat Ministerului Agriculturii moartea a peste 300.000
de rate, in mai multe provincii de pe Insula Java, incepand din noiembrie.

Syukur Iwantoro a recomandat continuarea cercetarilor, pentru a se stabili daca acest tip de virus provine de la o mutatie genetica a virusului cunoscut pana in prezent sau daca este vorba despre o noua susa provenind din srainatate.

"Noi credem ca virusul a putut sa se propage (in Indonezia) din strainatate, poate din Vietnam sau Thailanda", a declarat pentru AFP Emil Agustiono, secretarul Comisiei Nationale indoneziene pentru Controlul Zoonozelor.


Indonezia, un arhipelag imens, cu peste 240 de milioane de locuitori, este tara care a inregistrat cel mai mare numar de decese din cauza gripei aviare. Potrivit ultimului bilant OMS, boala s-a soldat in aceasta tara cu peste 157 de morti, incepand din 2003, dintre care noua in 2011, dintr-un total de 257 la nivel mondial.

Indonezia este considerata de unii o veriga slaba in lupta impotriva gripei aviare, numeroase gospodarii continuand sa traiasca in contact constant cu pasari neimunizate, in pofida unei legi care interzice acest lucru.


Virusul H5N1 se transmite de la animal la om, dar cercetatorii se tem ca o mutatie ar putea permite contaminari de la om la om, putand produce o pandemie.

Sursa: Mediafax