Veste proastă pentru români! Trebuie să plătească fiecare 200 de lei!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 18 iul 2022, 14:00
Românii vor scoate bani din buzunar

Fiecare familie din România va trebui să scoată din buzunar 200 de lei în următoarea perioadă.

Banii ar fi necesari pentru racordarea gratuită la gaze a unor consumatori noi. 

“Racordarea gratuită a tuturor consumatorilor apare în două dintre programele politice pe care le-am analizat, există chiar două cifre avansate în două programe diferite: 1,8 milioane de noi consumatori până în 2026 şi 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026, dar ce aş dori să precizez este că această abordare este benefică doar dacă are la bază considerente corecte din punct de vedere economic şi al echităţii”, a precizat Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, citat de economica.net.

România încă are probleme cu racordarea la gaze, în ciuda faptului că în ultimii ani s-au înregistrat progrese în acest domeniu.

În perioada anilor 1990-2020, numărul localităților care beneficiază de racordare la gaze a crescut cu 1.744. Totodată, numărul consumatorilor de gaze s-a triplat, de la 1,3 milioane la 3,9 milioane, iar rețeaua de distribuție a gazelor naturale a crescut de la 10.725 de kilometri la peste 48.000

de kilometri. 

“Diferenţa, realizată pe banii oamenilor” 

Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale se face, în mare parte, din banii românilor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

“Diferenţa de 38.000 de kilometri a fost realizată în mare parte pe banii oamenilor. Vom ajunge în situaţia ca şi următorii 30.000 sau 25.000 de kilometri să fie realizaţi pe banii aceloraşi oameni, aceiaşi care au plătit până acum pentru reţelele lor, vor plăti şi pentru alţii, în condiţiile în care costurile suplimentare se vor recupera prin tarifele de distribuţie în anii următori. Nu cred că este o abordare echitabilă”, a explicat Dumitru Chisăliţă.

Dacă extinderea rețelei de gaze naturale se va face ca până acum, numărul de consumatori ar crește cu 2,1 milioane de beneficiari. Costurile necesare se vor etapiza pentru o perioadă de 14 ani, iar facturile vor crește cu 14 lei pe MWh. Ceea ce va însemna că fiecare familie va avea o factură mărită, în medie, cu 10-12%.

“Cu alte cuvinte, se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe an suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze.

Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare”, a subliniat Dumitru Chisăliţă.

“Datele statistice arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%”, a concluzionat specialistul.

Citeste si: Motivul pentru care în București vor fi aprinse luminițele de Crăciun. Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan?

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.