Veste proasta pentru toti romanii: se scumpesc gazele! Cu cat platim mai mult chiar de luna viitoare

Editor Web: Daniela Iliuta Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 20 iul 2018, 06:30

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat joi ca ca sunt indeplinite conditiile pentru o ajustare, in medie cu 5,83%, a pretului la gazele naturale pentru clientii finali casnici, incepand din 1 august.

In sedinta de joi, membrii comitetului de reglementare al ANRE au luat in discutie solicitarile furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preturilor.

”Avand in vedere solicitarile furnizorilor de gaze naturale si in urma analizei minutioase a costurilor reflectate in pretul final, comitetul de reglementare, aplicand prevederile legale, a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru o ajustare, in medie cu 5,83%, a pretului la gazele naturale pentru clientii finali casnici, incepand cu data de 1 august 2018”, se arata in comunicat. 

Solicitarile au venit ca urmare a faptului ca, incepand cu data din 1 aprilie 2017, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna s-a liberalizat, producatorii avand libertatea sa vanda gazele naturale la un pret care nu mai este reglementat.

”In prezent, gazele naturale de provenienta interna se vand pe piata concurentiala, inclusiv pentru clientii casnici, pretul de achizitie al acestora fiind stabilit in mod liber, pe baza cererii si a ofertei”, se arata in comunicat.

Pretul gazelor naturale din productia interna, in perioada ianuarie 2013- aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri si hotarari de Guvern, a cunoscut o crestere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici, potrivit ANRE.

Procentul de crestere a preturilor la gazele naturale din productia interna a fost, in perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%, ANRE mentionand ca nu a avut si nu are competente in stabilirea nivelului acestor preturi.

Sursa: news.ro.

 

Taguri: