Veste proastă! Șoferii care depășesc viteza pe A1 şi A2 primesc amenzile acasă, fară să mai fie opriţi pe marginea drumului

Author: Diana Ghita
Actualizat: 05 ian 2025, 12:11

Șoferii vor primi amenda direct acasă

Sursa: Unsplash; Freepik

Începând cu 1 ianuarie 2025, șoferii care nu respectă limitele de viteză pe anumite tronsoane de drum din România vor fi sancționați mult mai eficient, fără a mai fi nevoiți să fie opriți de polițiști.

Această schimbare a fost posibilă datorită implementării unui sistem avansat de monitorizare a traficului, bazat pe radare montate în zonele cu risc ridicat de pe autostrăzile A1 (București-Pitești) și A2 (București-Constanța), dar și pe drumurile din județul Vrancea.

Prin ce sistem vor primi șoferii amenzile acasă

Radarele sunt montate pe trepied în zonele unde vitezomanii au fost identificați ca având un comportament periculos, iar aceste dispozitive surprind imagini video ale vehiculelor care depășesc limita legală de viteză. După capturarea imaginilor, acestea sunt procesate de sistemul e-SIGUR, care identifică numărul de înmatriculare al vehiculului. În acest mod, nu mai este necesar ca polițiștii să oprească șoferii pe marginea drumului.

Odată ce imaginile sunt analizate și se identifică încălcarea, șoferii vor fi contactați acasă pentru a fi informați despre contravenția comisă. Astfel, amenzile vor ajunge direct la domiciliu, iar proprietarii autovehiculelor vor fi responsabili pentru plata acestora.

Polițiștii vor fi cei care se vor ocupa de aplicarea sancțiunii în conformitate cu legea, iar măsura vizează în principal creșterea siguranței rutiere pe autostrăzile cu risc ridicat de accidente din cauza vitezei excesive.

Citește și: Când este obligatoriu să montăm cauciucurile de iarnă: Ce amenzi riscă șoferii care circulă cu cauciucuri all season

„Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR. Acest sistem va prelucra imaginile surprinse cu ajutorul cinomometrelor Trucam pe autostrăzile A1 și A2, precum și în județul Vrancea, în zonele cu risc ridicat, iar constatarea și aplicarea sancțiunilor se va realiza de polițiști nominalizați în acest sens”, a spus Comisar-şef de poliţie Bogdan Oproiu de la Directia Rutiera, despre sistemul e-SIGUR, potrivit antena3.ro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: La pensiile mici se mai adaugă un al 13-lea venit în acest an! Pensionarii se pot bucura de un ajutor în plus

Poliția implementează un nou sistem de monitorizare a vitezei
[Sursa: Poliția Română]

Ce beneficii are noul sistem de monitorizare a traficului rutier

Această metodă de sancționare are mai multe avantaje importante. În primul rând, se elimină riscurile și timpul pierdut prin oprirea șoferilor pe marginea drumului. De asemenea, sistemul ajută la combaterea comportamentului imprudent al vitezomanilor, mai ales în zonele cu trafic intens și unde limitele de viteză sunt depășite frecvent. În plus, implementarea acestei tehnologii contribuie la un control mai eficient al traficului și permite o reacție rapidă la abaterile de la lege.

În acest moment, radarele sunt concentrate pe anumite tronsoane de autostradă, cum ar fi cele dintre București și Pitești, dar și pe segmentul dintre București și Constanța. De asemenea, au fost identificate și drumuri din județul Vrancea unde accidentele din cauza vitezei excesive sunt frecvente. 

Citește și: Cum să raportezi comportamentul agresiv în trafic folosind înregistrările camerelor de bord: Care este valoarea amenzilor aplicate de polițiști. Ghid complet pentru șoferi

În viitor, autoritățile intenționează să extindă acest sistem și pe alte tronsoane de drum cu risc ridicat, având în vedere rezultatele pozitive așteptate. Această măsură este doar o parte dintr-o serie de inițiative menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să reducă numărul accidentelor grave din România.