Veste rea pentru milioane de pensionari. Majorarea de anul viitor riscă să fie amânată

Author: Diana Ghita

Majorarea pensiilor riscă să fie amânată

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Cei de la guvern iau în calcul posibilitatea ca pensiile să fie mărite abia în luna martie a anului 2024, întrucât creșterea va fi una considerabilă.

Pensionarii întâmpină dificultăți la nivel financiar, iar mulți nu își permit nici măcar un trai decent.

Citește și: Noi ajutoare de la stat pentru pensionari. Care sunt persoanele care vor putea beneficia de acest ajutor din toamnă?

Cu cât vor fi majorate pensiile

Chiar dacă vârstnicii au fost sprijiniți de către stat cu vouchere de energie și de alimente, încă există persoane care trăiesc la limita existenței, făcând eforturi să-și asigure traiul de pe o zi pe alta.

Mulți pensionari își achită cu greu facturile lunare și abia își permit să-și procure hrana zilnică.

Anual, indicele punctului de pensie crește anual cu 100% din rata inflației, conform legii. La acest procent se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, realizat pe anul anterior. Din anul 2024, punctul de pensie ar urma să fie mărit cu 16,6%, ajungând la 2.081 lei.

Ministrul Muncii a adus în prim-plan faptul că finalizarea cât mai rapidă a noii legi este foarte importantă. Simona Bucura-Oprescu a spus că pensiile vor fi majorate în conformitate cu prevederile noii legi, însă nu înainte de a se finaliza toate demersurile legislative și de a intra în vigoare legea, la începutul anului viitor.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Anunț important despre salarii și pensii! Ce se va întâmpla cu acestea în luna septembrie

Ce explicații oferă ministrul Muncii

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.'',  a explicat ministrul Muncii.

Potrivit unor calcule, pensiile vor cunoaște cea mai mare creștere de la Revoluție încoace.

Astfel, bătrânii vor urma să încaseze venituri mult mai mari. Această majorare îi va ajuta pe români să se descurce cu prețurile din prezent ale produselor și serviciilor, însă aceștia își vor putea permite doar strictul necesar. 

Citește și: Pensionarii au primit mai mulți bani! Cine a beneficiat de ajutor începând cu luna aceasta?