Veste rea pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor de la 1 septembrie

Author: Diana Ghita
Actualizat: 11 aug 2023, 13:12

Lovitură pentru pensionarii din România

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

În acest an însă dispare una dintre facilitățile care a fost acordată celor care urmează să iasă la pensie

Una dintre facilitățile care a fost acordată persoanelor ce urmează să se pensioneze dispare, în acest. Este vorba despre posibilitatea de a cumpăra ani de vechime în câmpul muncii.

Citește și: Cât te costă dacă vrei să-ți cumperi un an de vechime în muncă pentru pensie. În mai puțin de o lună, măsura nu va mai fi valabilă

Ce s-a întâmplat cu noua lege a pensiilor

Regulile actuale pentru plata retroactivă a pensiilor ar trebui să intre în aplicare până la data de 1 septembrie 2023. Mai apoi, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), însă aplicarea noii legi a pensiilor a fost din nou amânată, urmând să se aplice, teoretic, din luna ianuarie 2024.

Prin urmare, pe 31 august este ultima zi când acest lucru mai se mai poate face, în limita  condițiilor legislative actuale.

De asemenea, nu se va mai putea achiziționa stagiu de cotizare retroactiv la o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie, respectiv 3.000 lei.

În ceea ce privește reevaluarea pensiilor, cea mai mare dintre pensia actuală și cea rezultată în urma aplicării noii formule de calcul va fi pensia care trebuie menținută în plată.

Însă, trebuie specificat faptul că un grup de pensionari va avea, în mod sigur, pensii mai mici după respectiva reevaluare.

Din această cauză este crucial pentru aceștia să se completeze sau să corecteze pensia până la finalul anului.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile în luna august 2023? Daniel Baciu a făcut anunțul: ”În mare parte pensiile trebuie să crească”

Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Legea 127/2019 va intra în vigoare de la 01.01.2024. Data anunțată inițial, 01.09.2023, a fost amânată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 168/2022. Așadar, începând cu 01.09.2023, nu se va face nicio reevaluare/recalculare a pensiilor, în această perioadă existând ,,un vid” legislativ.

Cei din Guvern și-au asumat, prin PNRR, o succesiune de reforme, printre care se află și cea referitoare la sistemul de pensii.

Reforma din domeniul pensiilor are ca scop ,,realizarea unui nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă Recomandărilor Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie”, conform PNRR.

Mai exact, acest lucru prevede adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii, concomitent cu înlocuirea Legii 127/2019 (a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, legea nu ajungând să se aplice până în prezent), inclusiv eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate

de 25 de ani.

Termenul limită impus prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi referitoare la sistemul de pensii, care să ia locul Legii nr. 127/2019, a fost finalul lui martie 2023.

Citește și: Vestea zilei pentru pensionari! Nicolae Ciucă a anunțat că Legea Pensiilor va fi modificată. Toți românii vor fi afectați de schimbări

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.