Una dintre facilitățile care a fost acordată persoanelor ce urmează să se pensioneze dispare, în acest. Este vorba despre posibilitatea de a cumpăra ani de vechime în câmpul muncii.
Ce s-a întâmplat cu noua lege a pensiilor
Regulile actuale pentru plata retroactivă a pensiilor ar trebui să intre în aplicare până la data de 1 septembrie 2023. Mai apoi, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), însă aplicarea noii legi a pensiilor a fost din nou amânată, urmând să se aplice, teoretic, din luna ianuarie 2024.
Prin urmare, pe 31 august este ultima zi când acest lucru mai se mai poate face, în limita condițiilor legislative actuale.
În ceea ce privește reevaluarea pensiilor, cea mai mare dintre pensia actuală și cea rezultată în urma aplicării noii formule de calcul va fi pensia care trebuie menținută în plată.
Însă, trebuie specificat faptul că un grup de pensionari va avea, în mod sigur, pensii mai mici după respectiva reevaluare.
Din această cauză este crucial pentru aceștia să se completeze sau să corecteze pensia până la finalul anului.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor
Legea 127/2019 va intra în vigoare de la 01.01.2024. Data anunțată inițial, 01.09.2023, a fost amânată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 168/2022. Așadar, începând cu 01.09.2023,
Cei din Guvern și-au asumat, prin PNRR, o succesiune de reforme, printre care se află și cea referitoare la sistemul de pensii. Reforma din domeniul pensiilor are ca scop ,,realizarea unui nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă Recomandărilor Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie”,
conform PNRR.Mai exact, acest lucru prevede adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii, concomitent cu înlocuirea Legii 127/2019 (a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, legea nu ajungând să se aplice până în prezent), inclusiv eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate de 25 de ani.
Termenul limită impus prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi referitoare la sistemul de pensii, care să ia locul Legii nr. 127/2019, a fost finalul lui martie 2023.