Veste șoc despre pensii! Este țeapă pentru milioane de români

Author: L.S.
Actualizat: 05 sep 2020, 14:25

Sistemul de pensii este o adevărată țeapă luată de milioane de români. Sunt dezvăluiri șoc ale specialiștilor. Oamenii sunt păcăliți în fiecare zi.

Este o adevărată discriminare care nu se poate opri decât dacă se schimbă radical legea.

Șoc total în sistemul de pensii. Pilonul I este unul discriminator la adresa bărbaților. Deși aceștia cotizează mai mult ca femeile, trăiesc mai puțin, dar ies și mai târziu la pensie. Specialiștii sunt în alertă.

Profesorul de economie Cristian Păun a făcut totul public. Acesta arată care sunt diferenţele dintre femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte pensionarea. Femeile din România au o speranţă medie de viaţă astăzi de 79,1 de ani. Bărbaţii au o speranţă medie de viaţă cu 7 ani mai puţin (71,7 ani în 2018). Speranţa de viaţă e în creştere şi încă uşor departe de media europeană care depăşeşte 80 de ani.

Mai mult, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi de 61 de ani la femei.

Adică femeile iau în medie cu 7 ani mai mult pensie din sistemul public şi au vârsta standard de pensionare redusă cu 4 ani. Un total de 11 ani. Începând cu 2006, femeile au asimilată ca perioadă de cotizare şi perioada de creştere a copilului (2 ani/ 3 ani dacă copilul are probleme de sănătate). Cu fiecare copil mai reduci perioada de muncă şi grăbeşti pensionarea cu 2 ani. Media copiilor născuţi în România este de 1 copil pe familie, în anul 2018 s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 52 de ani, la această statistică contribuind din plin şi migraţia din România.

11 ani diferenţă între bărbaţi şi femei se transformă în 13 ani. Nu e puţin. Nu e mică diferenţa de gen.

În bani e enormă”, susţine economistul.

Mai mult, stagiul complet de cotizare încă diferă substanţial (se va egala între bărbaţi şi femei abia în 2030, la 35 de ani). La bărbaţi deja este 35 de ani începând din 2015.

La femei este, în momentul de faţă, de 31 de ani. Bărbaţii trebuie, deocamdată, să muncească şi să cotizeze la Pilonul I cu 4 ani mai mult decât femeile. Pensionarea completă se face dacă se îndeplinesc cumulativ cele două condiţii: vârsta standard cu stagiul complet de cotizare. Asta înseamnă că, dacă nu ai atins vârsta, nu te poţi pensiona fără penalităţi din pensie dacă nu ai şi stagiul complet de cotizare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Citeste si: Horoscop săptămâna 10 – 16 iunie 2019. Racii au tendinta sa transforme tantarul in armasar

Citeste si: Vine caldura peste Romania. ANM a emis prognoza meteo pe patru săptămâni. Vremea până pe 1 iulie

„Ideea este că între bărbaţi şi femei, atunci când vorbim de penrsionarea în sistemul public (Pilonul I) există o discriminare de gen evidentă. În defavoarea bărbaţilor. Bărbaţii cotizează mai mult la sistem, trăiesc mult mai puţin şi ies mai târziu la pensie. Pilonul I de pensii este un sistem vădit discriminator, în devafoarea bărbaţilor”, avertizează Cristian Păun într-o postare pe rețelele de socializare.

citeste continuarea pe capital.ro