ÎPS Teodosie încearcă astfel să “repare” faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, credincioşii n-au putut veni la slujbă în noaptea de 18 spre 19 aprilie.
Arhiepiscopul Tomisului îi cheamă pe enoriaşi la Sfânta Liturghie în noaptea de marţi, 26, spre miercuri, 27 mai, relateaza click.ro.
ÎPS Teodosie argumentează prin faptul că, „ anul acesta, urmare a instituirii stării de urgenţă în contextul pandemiei de SARS- CoV- 2, credincioşii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la slujba de Înviere”.
Concret, în noaptea de 26 spre 27 mai, „ la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşte”. Lumina oferită va fi cea adusă de la Ierusalim cu ocazia Învierii Domnului, lumină păstrată nestinsă în candelele bisericilor.
Citeste si: Anunt oficial al Bisericii Ortodoxe Romane: cum se tin slujba de Florii si de Inviere in acest an
Citeste si: Coronavirus Romania: IPS Teodosie vrea deschiderea bisericilor in noaptea de Inviere
Citeste si: IPS Teodosie, acuzat ca a abuzat sexual un minor. Detalii socante!VIDEO
Pentru a pregăti credincioşii pentru momentul când vor lua din nou Lumina Sfântă şi se vor împărtăşi, ÎPS Teodosie a stabilit şi trei zile de post. „Se rânduieşte un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 şi 26 mai (n.r. - duminică, luni şi marţi), în care credincioşii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtăşanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai”. Ziua de 24 mai este o zi de duminică, iar canoanele bisericeşti interzic postul în acestă zi, în afara zilelor de duminică din perioada Postului Mare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
De asemenea, joi, 28 mai, aceeaşi Arhiepiscopie a Tomisului a decis că se pot pomeni morţii „ precum la Paştele Blajinilor”. Preoţii de la Constanţa spun că pe 28 mai este Înălţarea Domnului, când se pomenesc eroii neamului, aşadar, pe lângă eroi, se vor pomeni toţi cei decedaţi din familiile credincioşilor. De Paştele Blajinilor este obiceiul ca preoţii să meargă în cimitire şi să facă rugăciuni la mormintele celor trecuţi la Domnul.
Citeste si: Parintele Constantin Necula i-a multumit lui Marcel Vela: "Va multumesc pentru omenie"
Citeste si: Ce spune Patriarhia despre denumirea "Catedrala Prostirii Neamului", aparuta pe Google Maps
Citeste si: Preot retinut pentru viol si abuz sexual. Scandalul de la Episcopia Husilor