Miercuri, 5 octombrie, Adrian Câciu a vorbit despre majorarea pensiilor românilor. Ministrul a declarat că acestea vor crește la începutul anului 2023, însă, nu comentează zvonurile cu privire la procentajul de 11%.
Vestea momentului despre pensiile din România! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Potrivit Legii, cei care vor să calculeze majorarea pensiilor trebuie să se raporteze la inflația de anul trecut, dar oficialii susțin că veniturile vârstnicilor ar putea crește peste indicele de 5,1%.
În acest context, ministrul Adrian Câciu a mai spus că majorarea va fi peste acest prag, însă se va ține cont de spațiul fiscal existent.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Prognoza de toamnă ne va arăta cum stam în 2023… rămâne să stabilim ce avem în plus”, a mai spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, însă nu a dorit să comenteze zvonurile privind o creștere cu 11% a pensiilor.
Ministrul Finanțelor a mai adăugat că este posibil ca veniturile pensionarilor să fie majorate cu un asemenea procent, însă scopul este de a crește puterea de cumpărare fără a afecta bugetul.
Marius Budăi, despre majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit marți, 4 octombrie, despre majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023.
Marius Budăi a explicat că majorarea pensiilor cu 10% va avea loc oficial de la 1 ianuarie, fiind vorba de un obiectiv asumat atât de PNL, cât și de PSD. Mai mult, în perioada următoare, o delegație a României va merge la Bruxelles, pentru a negocia o relaxare a ponderii de 9,4% din PIB pentru pensii, lucru stipulat PNRR.
„Vorbim de compensare si plata compensării, vorbim doar de consumatorii casnici. In iarna 2021-2022 am achitat 1,3 miliarde, din partea Ministerului Muncii nu e nici un fel de problema. Nu vreau sa creez așteptări care nici măcar nu au fost încă discutate.
Eu spun ce este decis. Acea plafonare si compensare sa continue si in aceasta iarna, astfel încât consumatorii casnici sa fie protejați. Pe partea de industrial se ocupa Ministerul Energiei.
Exista si o discuție, pentru oxigenodependenti, ca aceștia sa nu mai fie plimbați si sa le acordam certificat permanent, apoi se aplica si compensarea, mai sunt si câteva lăcașuri de cult, unde se va aplica si acolo aceasta compensare”, a transmis Marius Budăi pentru România TV, potrivit Capital.ro.