Cum afli ce vechime ai acumulat în muncă pentru pensie? Iată pașii pe care trebuie să-i urmați

Author: Ana Dinu
Cum se calculeaza vechimea in munca

Este vestea momentului pentru angajații din România. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) le pune la dispoziție românilor să afle ce vechime au acumulat în muncă. Ce pași trebuie să urmeze pentru a avea acces la datele personale?

Angajații din România au la dispoziție să afle oricând vechimea în muncă pe care au acumulat-o de-a lungul timpului. Tot ce trebuie să facă aceștea este să completeze un formular online, care mai apoi este tipărit și prezentat, împreună cu cartea de identitate în format original și copie, la orice casă locală de pensii.

Ce pași trebuie să urmați pentru a afla vechimea în muncă?

Pentru a afla vechimea pe care ați dobândit-o de-a lungul timpului în câmplul muncii, trebuie să vă faceți un cont, iar după ce ați depus documentele menționate mai sus o să primiți pe e-mail parola contului de utilizator de pe site-ul CNPP. 

Pentru a activa contul trebuie să urmați următorii pași, autentificarea în contul de utilizator se face prin apăsarea butonului „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se deschide o pagină, în care introduceți adresa de e-mail și parola.

Se apasă din nou pe „Autentificare”.

Odată ce ați accesat contul de utilizator, aveți pus la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii, de unde se selectează „Datele mele din sistemul public de pensii”. Iar pasul trei și nu cel din urmă îl reprezintă ca în această situație să fie selctat un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu luna aprilie a anului 2001 sau un document cu stagiile anuale de cotizare.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Vești importante pentru PENSIONARII care locuiesc în străinătate. Care sunt condițiile de acordare a pensiilor internaționale

Cum se calculează pensia?

Ei bine, mai apoi, utilizatorul trebuie să intre pe stagiile lunare sau anuale și să apese „Generează raport actualizat”. 

Diferența dintre cele două fișiere este că, primul fișier arată situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până la momentul descărcării documentului. În timp ce, cel de-al doilea fișier poate studia situația la nivel anual, adică fără detaliile lunare.

Ultimul pas în acest proces este solicitarea generării unui raport actualizat, care trebuie așteptat câteva minute până când va fi generat în sistem și va deveni disponibil în contul de utilizator.

Astfe, persoana va primi un e-mail de notificare și veți putea descărca raportul în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP.

Citeste si: PENSII 2021: Guvernul a decis ca recalcularea pensiilor să se facă mai repede. Toți pensionarii trebuie să știe asta