Guvernul pregătește schimbări majore pentru pensionari! Ce modificări au fost luate și vizează această categorie de români? Noi condiții în dreptul vârstei de pensionare.
Vârsta de pensionare crește până la 67 de ani
Vârsta de pensionare se modifică pentru românii aflați în sistemul medical. Astfel, acastă categorie de salariați va sta în câmpul muncii cu doi ani în plus, pentru că numai la 67 de ani vor putea să se pensioneze.
Această decizie vine ca o lovitură pentru medici, deoarece toate cadrele medicale vor ieși la pensie la împlinirea vârstei de 67 de ani.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În prezent, legea care se află în vigoare spune că medicii pot să se pensioneze de la 65 de ani sau să profeseze, cu acordul managerului, până la pragul vârstei de 70 de ani.
” În prezent, legea 95/2006, legea sănătății, prevede ca în mod opțional, medicii să se poată pensiona la 67 de ani, însă vârsta de bază de pensionare este 65 de ani. De asemenea, este și o categorie a medicilor care sunt doctori în științe medicale sau sunt cadre universitare. Aceia au posibilitatea în prezent, cu acordul managerului, să se pensioneze la vârsta de 70 de ani. Ce se modifică în actul normativ este faptul că, în mod obligatoriu, toți medicii se vor pensiona la 67 de ani, nu va mai fi o opțiune”, a declarat Vlad Dima, medic neonatolog, scrie Antena 3.
Vlad Dima, medic neonatolog, spune despre modificările ce vor fi impuse de Guvern, referitoare la schimbarea vârstei de pensionare, că aceasta nu este o soluție tocmai bună, penru că un medic, chiar de la 62 de ani ar putea să nu mai ofere randamentul dorit. Și asta pentru că stresul, gărzile și încărcătura emoțională își spun cuvântul, ba chiar, în unele cazuri au dus la decesul salvatorilor chiar în programul de lucru.
Citeste si: Vestea care afectează toți românii! Pensiile scad după 2030
”Este destul de puțin probabil ca un medic, la 67 de ani, să mai fie în stare să facă gărzi. Nu zic și mai devreme, la 62-63 de ani, deja este epuizat. Încărcătura emoțională, stresul, este mare pentru medici. Drept urmare, eu nu consider că ar fi o soluție viabilă creșterea vârstei de pensionare în mod obligatoriu la 67 de ani. Nu de puține ori au fost cazuri de medici care au murit chiar în timpul exercitării profesiei la locul de muncă, uneori chiar în timpul gărzilor. Drept urmare nu cred că este binevenită această modificare a legislației”, a mai adăugat specialistul.