Vestea mult așteptată de către elevi și părinți: Pe ce dată intră alocațiile în luna septembrie 2023?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 mai 2024, 00:20

Valoarea alocațiilor a fost majorată de către Guvernul Românei.

Sursa: pixabay.com

Valoarea alocațiilor a fost majorată de către Guvernul Românei.

Guvernul României luând decizia ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate odată cu rata inflației începând din ianuarie 2023. Pe ce dată intră banii în luna septembrie 2023?

Cu cât au crescut alocațiile în 2023?

Începând cu luna februarie 2023, alocațiilor au fost majorate cu 10 procente, dar pentru copiii cu vârsta de până în 2 ani, valoarea acestora a crescut cu 30 de lei.

La început, Guvernul României a anunțat că la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021, iar acest lucru însemna ca ele să fie majorate cu 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Valoarea alocațiilor din 2022 au fost: 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi

și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).

Citește și: Crește valoarea creditelor oferite de stat pentru fermierii români

Cine sunt cei care vor beneficia de alocații

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Conform OUG 133/2020, actul normativ prin care a fost introdus ajutorul, se stabilește că aceștia sunt:

copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;

copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică,

pentru acest an, 1.500 de lei (salariul minim brut pe țară este 3.000 de lei).

Pe ce dată intră alocațiile în luna septembrie 2023?

Atât elevii cât și părinții acestora se întreabă care este data la care vor intra alocațiile, în luna septembrie, mai ales că nu este stabilită o dată fixă, iar ziua variază de la o lună la alta. În ultimele luni, banii au fost virați pe data de 8 a lunii, dar fiindcă în luna septembrie această dată pică în weekend, este posibil ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De menționat este faptul că plata acestora poate varia foarte mult și în funcție de volumul de muncă al salariaților de la Poșta Română.

Plata alocațiilor se poate face fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.  

Guvernul României luând decizia ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate odată cu rata inflației începând din ianuarie 2023.
[Sursa: pixabay.com]

În august 2023, părinții au încasat alocațiile copiilor în perioada între 8 și 10 ale lunii. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat pe pagina sa de Facebook, în luna august, că: ”Având în vedere zilele libere din perioada 12-15 august acordate pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, am decis ca plata pensiilor și a indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități să fie devansată în această lună.

Citește și: Guvernul vrea să elimine subvențiile la energie. Cine sunt românii care vor mai putea beneficia de acest ajutor?

Astfel, achitarea acestor drepturi se va face în avans după cum urmează:

Pensiile prin mandat poștal vor fi plătite între 1-11 august, iar alimentarea conturilor bancare pentru cei care primesc pensiile pe card se va face în zilele de 9 și 10 august.

Drepturile persoanelor cu dizabilități vor fi plătite în 11 august, cu patru zile mai repede față de termenul stabilit.

Alte beneficii, precum alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru creșterea copilului se plătesc în perioada 8-10 august”.

Sursă: impact.ro