Vești bune despre a treia doză de vaccin Pfizer! Se pare că aceasta ne-ar putea proteja de varianta Omicron a virusului COVID-19

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 22 oct 2022, 01:30

Vești bune despre a treia doză de vaccin Pfizer! Se pare că aceasta ne-ar putea proteja de varianta Omicron a virusului COVID-19

Sursa: PixaBay

Tulpina Omicron a virusului COVID-19 a început să creeze panică în rândul lumii, după ce cazurile au început să apară într-un mod accelerat și după ce specialiștii au anunțat că este posibil ca această variantă să ia locul variantei Delta.

Cu toate că infectarea cu varianta Omicron nu este atât de puternică precum infectarea cu varianta Delta, specialiștii caută variante prin care să ne protejeze. Conform unui studiu făcut cu puțină vreme în urmă, doza a treia de vaccin de Pfizer ne-ar putea proteja de varianta Omicron.

A treia doză de vaccin Pfizer ne-ar putea proteja de varianta Omicron

Nature Medicine a postat săptămâna aceasta două studii prin care se arată faptul că a treia doză de vaccin Pfizer acționează ca o protecție împotriva variantei Omicron. Rezultatele au apărut după analiza răspunsului anticorpilor la infecția cu Omicron de către persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Unul dintre cele două studii a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong. Treizeci de persoane cu vârsta de 48- 49 de ani au luat parte la studiu. Specialiștii au studiat diferențele dintre răspunsurile anticorpilor la infecția COVID-19 și varianta Omicron.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Certificatul de vaccinare este obligatoriu pentru persoanele care au peste 16 ani! Măsura a fost introdusă în Franța

După efectuarea acestor analize, cercetătorii au sesizat că două doze de vaccin de la Pfizer sau CoronaVac ofereau o protecție scăzută împotriva infecției cu Omicron, chiar și la o lună după vaccinare. După administrarea dozei a treia de Pfizer, imunitatea a început să se ridice la o lună după administrare, astfel imunizând persoana în procent de peste 50% împotriva virusului COVID-19.

Al doilea studiu a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Yale, din Connecticut, SUA. Aceștia au studiat eficiența unui plan de vaccinare într-un grup de 101 persoane din Republica Dominicană. Un procent de 70% dintre participanți erau femei cu vârsta medie de 40- 44 de ani. Persoanele care au luat parte la acest studiu au acceptat să li se administreze două doze de vaccin CoronaVac. După mai mult de o lună de la completarea schemei de vaccinare complete, le-a fost administrată și doza booster de Pfizer.

Citeste si: Albert Bourla, şeful Pfizer, susţine că în curând ne vom întoarce la normalitate: "Suntem bine poziționați pentru a atinge acest obiectiv"

Rezultatele studiului au arătat că infectarea cu COVID-19 nu a reușit să imunizeze persoana în cauză prea mult în rândul participanților, motiv pentru care cercetătorii recomandă vaccinarea cu a treia doză de vaccin sau cu doza booster pentru a rezista în fața infectării cu tulpinile virusului COVID-19, în special Omicron.