Românii care au depus bani la Pilonul II de pensii private încă din mai 2008 vor avea sume mult mai mari față de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de funcționare a acestora, respectiv 15 ani, conform calculelor APAPR, citate de România TV.
Românii care contribuie la Pilonul II de pensii private vor câștiga mai mulți bani
Conform APAPR, un angajat cu un salariu mediu pe economie care a contribuit lunar la Pilonul II din luna mai 2008 și până acum a adunat contribuţii brute de 22.406 lei, în timp ce suma strânsă, respectiv media tuturor fondurilor, ajunge la 28.305
Potrivit APAPR, calculele au vizat „situaţia unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent”, fiind valabile doar contribuabilii din luna mai 2008, adică de la început.
Citește și: Schimbări în Pilonul II și III de pensii. Guvernul a decis eliminarea comisionului pe contribuții
„Datele compară acumularea în Pilonul II cu valorificarea aceloraşi sume în alte moduri: dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflaţiei, respectiv dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro. În cei 15 ani, suma contribuţiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Câți bani au investit românii în Pilonul II de pensii private
Românii au investit 79 de miliarde de lei brut în Pilonul II de pensii. Diferenţa dintre activele nete la zi şi contribuţiile brute, modificate cu plăţile deja realizate (n.r.: ieşiri din sistem), o reprezintă un câştig în beneficiul contribuabililor în valoare de 18,5 miliarde lei net.
Citește și: Contributiile la Pilonul II, NEIMPOZITABILE. Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024
De asemenea, aproape 870.000 de români au acces online la contul lor de pensie privată Pilon II, acolo unde îşi pot verifica valoarea zilnică și istoricul de contribuții pe care le-au făcut de la intrarea în sistem și până în prezent.
Pe lângă asta, 99,98% dintre plăţile făcute către clienţii Pilonului II sunt bani care cuprind contribuţiile virate şi câştiguri din investiţii. Astfel, doar 0,02% din total, respectiv 253.967 RON, reprezintă compensarea unor pierderi marginale ale unor participanţi, în principal în cursul anului 2022, potrivit datelor APAPR.