Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program de asistență sociale ce are ca și scop ajutarea persoanelor singure sau familiilor ce se luptă cu depășirea greutăților din cauza venitului pe care aceștia îl primesc. Iată care este calendarul plăților pentru venitul minim de incluziuni, dar și care sunt documentele pe care beneficiarii trebuie să le depună, astfel încât să primească ajutorul social.
Calendarul plăților pentru venitul minim de incluziuni
Ministerul Muncii a anunțat oficial, prin intermediul unui comunicat de presă, că de marți, 20 februarie 2024, vor începe plata prestațiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. Acest program de asistență socială înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, iar acesta a intrat în vigoare de la începutul anului 2024, având un buget alocat de 132.918.895 de lei, ce se va împărți celor 209.856 de beneficiari înregistrați.
Până în momentul de față există 209.856 de beneficiari înregistrați, din care fac parte persoanele singur și familiile, iar calendarul plăților pentru venitul minim de incluziuni este următorul:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- la data de 20 februarie se realizează alimentarea conturilor pentru cei care au optat pentru încasarea Venitul Minim de Incluziune pe card,
- începând cu data de 22 februarie și până la sfârșitul lunii, se realizează plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.
Venitul Minim de Incluziune este împărțit în două componente, mai exact sprijinul pentru incluziune, ce are ca și scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și sprijinul pentru familia cu copii.
Ce-a de-a doua componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și își dorește să susțină educația copiilor, dar și prevenirea sărăciei.Documentele de care aveți nevoie pentru a beneficia de Venitul Minim de Incluziune
Pentru a putea beneficia de acest ajutor social, românii trebuie să îndeplinească o condiție, iar în funcție de aceasta se poate demonstra dacă candidații pot primi unul dintre cele două ajutoare sau chiar pe ambele.
Persoanele ce își doresc să beneficieze de ajutorul pentru familia cu copii, atunci venitul maxim pe care aceștia trebuie să îl aibă trebuie să fie de 700 de le pe membru de familie, potrivit mmuncii.ro.
Românii ce își doresc să primească acest sprijin și îndeplinesc condițiile menționate anterior, atunci tot ce trebuie să mai facă este să pregătească dosarul pe care îl vor transmite electronic la fizic către serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei comunei, oraşului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.
Documentele de care aveți nevoie pentru dosar sunt:
- Formularul standard de cerere VMI, care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
- Declaraţia pe propria răspundere;
- Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
- Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
- Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit, după caz;
- Certificat de naştere pentru fiecare copil, după caz;
- Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei, după caz;
- Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
- Alte documente specifice situaţiei solicitantului/beneficiarului.