Vești bune pentru acești pensionari! Câți bani în plus vor primi de la 1 septembrie cei care au lucrat mai mult de 25 de ani

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 17 feb 2024, 09:58

Vești bune pentru acești pensionari! Câți bani în plus vor primi de la 1 septembrie cei care au lucrat mai mult de 25 de ani

Vești bune pentru pensionari! Noua lege a pensiilor aduce creșteri substanțiale pentru aproximativ 3 milioane de seniori în urma recalculării din septembrie.

Astfel, începând cu luna septembrie, pensionarii care au muncit pe salariul minim pe economie și acum primesc indemnizația minimă vor beneficia de majorări de pensii de peste 80%, cu o condiție: să aibă stagiul complet de cotizare.

Creșteri substanțiale pentru cei cu o vechime mare în muncă

Spre exemplu, o persoană care are aproape trei decenii de muncă în industria alimentară, primește o pensie de 1.300

de lei. Odată cu implementarea noii formule de calcul prevăzute de Legea Pensiilor, ea ar putea să beneficieze de o majorare de până la 400 de lei lunar.

Această schimbare de abordare aduce în prim-plan conceptul că munca susținută timp îndelungat este recunoscută și recompensată prin majorări consistente ale pensiilor. Astfel, beneficiarii care au contribuit cu decenii la sistemul de pensii vor simți impactul pozitiv al acestei legi.

Pentru fiecare român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea puncte suplimentare la pensie. Pentru un român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care pentru cel care a cotizat peste 30 ani- 0,75, iar pentru cel care a cotizat peste 35 de ani- 1 punct pe an,” a transmis Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Românii se pot pensiona la vârsta de 60 de ani cu o anumită condiție: Cum poți face asta fără a fi penalizat?

De asemenea, noua metodologie de calcul ia în considerare nu doar salariul de bază, ci și diversele adaosuri, precum al 13-lea salariu, sporurile și primele, fapt ce contribuie la o evaluare mai corectă și echitabilă a veniturilor pensionarilor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

În funcţie de anul pensionării, în funcţie de stagiul de cotizare vor fi creşteri variabile pentru fiecare pensionar în parte, în funcţie de istoricul profesional pe care l-au avut,” a mai punctat Daniel Baciu,

președintele Casei de Pensii.

Pensionarii au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta

Situația pensionarilor din România nu este deloc una plăcută. Dacă unii seniori se pot bucura de un trai liniștit, alții ajung să trăiască de pe o zi pe alta, rămânând aproape fără niciun ban de mâncare.

„E foarte greu. Ce facem... trăim de pe o zi pe alta, medicamente, întreţinere, lumină, telefon”, „ Sunt mici pensiile pentru cât de mari sunt preţurile, dacă ar fi mai mici ne-am descurca

pentru că nouă nu ne trebuie cine ştie ce,” sunt câteva dintre declarațiile unor pensionari, potrivit Observator.

Citește și: Veniturile de care se va ține cont la calculul pensiei: Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributivă pot solicita pensia anticipată cu până la 5 ani înainte

Seniorii speră ca din septembrie lucrurile să se regleze și să fie adevărate cele promise.