Guvernul a decis să ofere până la 8.500 de lei românilor care se află în concediul de creștere a copilului. Cum se poate obține indemnizația?
Iată cum poți beneficia de indemnizația de creștere a copilului!
Mama sau tatăl unui nou-născut poate beneficia de indemnizație de creștere a copilului, însă părintele trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Cel care depune dosarul pentru a solicita plata indemnizației de creștere a copilului trebuie să demonstreze că, în ultimele 24 de luni, cel puțin 12 luni consecutiv, a avut venituri supuse impozitului pe venit.
De asemenea, cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de veniturile respective, aceasta urmând a reprezenta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutive în care s-au obținut venituri supuse impozitului pe venit.
Citește și: Anunț important pentru românii cu pensii sub 2.000 lei! Casa de Pensii a dat vestea oficială
Citește și: Anunț important pentru românii cu pensii sub 2.000 lei! Casa de Pensii a dat vestea oficială
Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (ISR), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Astfel, indemnizația minimă, odată cu creșterea ISR din luna martie 2023, este de 1.314 lei, față de 1.250 lei, cât era anterior.
Mai mult, pentru luna nașterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizația de maternitate.
De asemenea, prin OUG nr.
Modificarea OUG nr. 164/2022 a adus o creștere a pragul maxim de venituri ce pot fi obținute în paralel cu indemnizația, de la 6.570 lei pe an la 10.512 lei pe an.
Când NU se suspendă indemnizația de creștere a copilului?
Potrivit OUG nr. 111/2010, dreptul de a obține indemnizația de creștere a copilului se suspendă dacă, anual, beneficiarul desfășoară activități din care realizează venituri.
Prin excepție, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
b) primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației stabilit de lege.