Vești bune pentru acești români! Statul oferă 2.000 de lei ajutor financiar. Categoria de persoane vizate

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 21 ian 2024, 16:20

Vești bune pentru acești români! Statul oferă 2.000 de lei ajutor financiar. Categoria de persoane vizate

Sursa: PixaBay

Statul român a implementat o măsură de sprijin financiar pentru o categorie specială de femei: mamele defavorizate. Această inițiativă vine sub forma unui ajutor financiar consistent de 2.000 de lei, oferit sub formă de tranșă unică pentru fiecare nou-născut, într-un efort de a susține familiile în perioada delicată a îngrijirii copiilor mici.

Această inițiativă, care a fost inițial implementată și este deja în vigoare, a fost extinsă în următorii trei ani, până în 2027, conform unui proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cine va beneficia de suma de 2.000 de lei din partea statului român

  1. Mamele care nasc începând cu anul 2024 și cărora li s-a stabilit, printr-o dispoziție scrisă a primarului, dreptul la oricare dintre componentele venitului minim de incluziune.

  2. Mamele cu dizabilități care nasc începând cu anul 2024.

  3. Mamele care nasc începând cu anul 2024 și se află temporar în situații critice de viață, cum ar fi victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite printr-o anchetă socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autoritățile din domeniul asistenței sociale, la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț.

    Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

    Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

  1. Mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu dețin acte de identitate și, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile.

  2. Mamele minore care nasc începând cu anul 2024.

  3. Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Citește și: Românii ar putea transforma aceste tichete în bani cash. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Este important de menționat că acești bani vor fi acordați cu condiția ca mama să nu depășească termenul de trei luni de la nașterea copilului.

Pentru ce vor putea fi utilizați banii

Banii oferiți prin această măsură de sprijin sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire a copilului.

Acest lucru include, dar nu se limitează la:

 

  • Scutece
  • Produse pentru toaleta nou-născutului
  • Haine potrivite pentru nou-născuți
  • Articole sanitare și medicale necesare cuplului mamă-nou-născut

Citește și: Majorare semnificativă a salariilor pentru o anumită categorie de români! „Se elimină inechităţile salariale”

 

Această inițiativă nu numai că aduce un sprijin financiar semnificativ pentru mamele defavorizate, ci contribuie și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor nou-născuți, asigurându-le un început de viață mai sănătoasă și mai sigură.