Această inițiativă, care a fost inițial implementată și este deja în vigoare, a fost extinsă în următorii trei ani, până în 2027, conform unui proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Cine va beneficia de suma de 2.000 de lei din partea statului român
-
Mamele care nasc începând cu anul 2024 și cărora li s-a stabilit, printr-o dispoziție scrisă a primarului, dreptul la oricare dintre componentele venitului minim de incluziune.
-
Mamele cu dizabilități care nasc începând cu anul 2024.
-
Mamele care nasc începând cu anul 2024 și se află temporar în situații critice de viață, cum ar fi victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite printr-o anchetă socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autoritățile din domeniul asistenței sociale, la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
-
Mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu dețin acte de identitate și, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile.
-
Mamele minore care nasc începând cu anul 2024.
-
Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict.
Citește și: Românii ar putea transforma aceste tichete în bani cash. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024
Este important de menționat că acești bani vor fi acordați cu condiția ca mama să nu depășească termenul de trei luni de la nașterea copilului.
Pentru ce vor putea fi utilizați banii
Banii oferiți prin această măsură de sprijin sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire a copilului.
Acest lucru include, dar nu se limitează la:
- Scutece
- Produse pentru toaleta nou-născutului
- Haine potrivite pentru nou-născuți
- Articole sanitare și medicale necesare cuplului mamă-nou-născut
Această inițiativă nu numai că aduce un sprijin financiar semnificativ pentru mamele defavorizate, ci contribuie și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor nou-născuți, asigurându-le un început de viață mai sănătoasă și mai sigură.